83 са изоставените бебета само в 5 от общо 28

...
83 са изоставените бебета само в 5 от общо 28
Коментари Харесай

Тревожни данни: Стотици бебета се изоставят всяка година у нас

83 са изоставените бебета единствено в 5 от общо 28 области в страната за една година. Можем единствено да си представяме по какъв начин щеше да набъбне този брой, в случай че имаше публични, систематизирани данни за всички области в България. И по този начин обаче се обрисуват мащабите на проблем, който се лекува мъчно - тъй като е обвързван с възпитанието в полезности, с обучение, реализация, здравна просвета и поддръжка - всичко, за което не остават време и средства сред политически акции и избори.



Картината в областите, където вършиха инспекции нашите кореспонденти през днешния ден, е следната. Данните за последната една година - получени са от регистрите на родилните отделения в лечебните заведения в тези области. И виждаме, че най-вече изоставени бебета е имало в Бургаско. Следват Пловдив, Хасково, Видин и Благоевград.

Област Бургас - 30
Област Пловдив - 23
Област Хасково - 13
Област Видин - 10
Област Благоевград - 7

Повод за тази тематика даде новината за следващото изоставено новородено през вчерашния ден в Айтос. Днес полицията откри майка му. Стана ясно, че детето е родено единствено няколко часа преди 27-годишната жена да го остави край гуми и отпадъци до вратата на къща в града. Прието е в болничното заведение премръзнало, само че лекарите съумяват да го спасят.



Премръзнало, захвърлено всред гуми и отпадъци, по този начин семейство Иванови от Айтос намира пред дома си новороденото момченце.

„ Гледам едно черно чувалче с една покривка. Малко риташе по този начин, отидох, отвих го, виждам – бебе “, сподели Иван Илиев.



Макар живота на момченцето да стартира по този начин, ориста го среща с положителното, в лицето на Иван, който се обажда на лекарите.

„ Дадох помощ на една душа, както се споделя. Иначе в случай че беше останало още 5-10 минути, щеше да е умряло, замръзнало “, акцентира Иван Илиев.



В болничното заведение лекарите съумяват да стабилизират момченцето. Не е недоносено и тежи 2 кг и 800 гр.

" Стабилни са виталните му индикатори. Все отново ще бъдат взети проучвания предвид на това, че нямаме данни по отношение на бременността, раждането. Не е имало загуба на кръв по време на раждането “, изясни доктор Стиляна Томова, шеф на „ Отделение по неонатология “ към УМБАЛ -Бургас.

За часове полицията открива 27-годишната му майка.

„ Първоначалният миг, какво да отговори, дава отговор, че няма опция да го гледа. Тя е многодетна майка, това е четвъртото ѝ дете, родени са през една година и трите деца. Това е през няколко къщи от нейния адрес, мисля, че там живее неин родственик, само че се надявала да го откри някое по-богато семейство да го отгледа “, описа ст. комисар Владимир Маринов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас.

Подобни обстановки се оказват наклонност в бургаската болница.



„ Годишно, към 25-30 деца са изоставени от майките си, още тук, при раждането, за които деца ние поставяме грижи в продължение на 20 дни до месец, а и неналичието на майчина милувка си има своя отрицателен резултат върху психическото положение на детето “, безапелационна е доктор Стиляна Томова, шеф на „ Отделение по неонатология “ към УМБАЛ -Бургас.

Докато се задейства държавният уред, с цел да бъде решена ориста на такова бебе, от време на време минават месеци. От организация Социално подкрепяне признават, че процедурата по намиране и утвърждение на приемни родители е сложна.

„ На този стадий има наклонност към увеличение броя на доказаните приемни фамилии с профил за деца от 0 до 3 година В случвайте обаче, когато се окажа, че нямаме такива свободни се търсят благоприятни условия от страната, само че да, обвързвано е с софтуерно време, което изисква избрана съгласуваност изключително, когато става въпрос за приемно семейство, което е отвън територията на област Бургас “, съобщи Десислава Динева, гл. специалист „ Закрила на дете “ към РДСП – Бургас.

Лекари обаче упорстват за по-бърз механизъм, при който децата да бъдат изведени бързо от болнична среда.

„ Това са законови разпореждания, тъй че може би по някакъв метод би трябвало да се промени законът ", акцентира доктор Стиляна Томова, шеф на „ Отделение по неонатология “ към УМБАЛ - Бургас.

За благополучие за момченцето от Айтос има свободно приемно семейство и не се чака да стои дълго в болничното заведение. А против майка му е формирано досъдебно произвеждане и може да получи наказване до 3 години отнемане от независимост.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР