„За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска

...
„За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска
Коментари Харесай

Митрополит Гавриил: За нас е неприемливо да признаем Македонската църква като Охридска архиепископия

За нас е недопустимо да признаем Македонската черква като Охридска архиепископия „. Това означи в изявление за предаването „12+3“ на стратегия „Хоризонт“ митрополит Гавриил :
„Ако бъде обещано името Охридска архиепископия на Македонската черква, това за нас ще е доста неприятно. Това би ни лишило от голяма част от нашата църковна история и от нашата правосубектност „.

Митрополит Гавриил посочи, че към момента не е получено решението на Вселенската патриаршия :

„Решението на Вселенската патриаршия би трябвало да бъде доста тъкмо преведено, с цел да знаем какво е казано, само че ясно е, че вселенският патриарх възвръща евхаристическото общение с охридския архиепископ и народа, т.е. признава каноничния статут на Македонската православна черква. Иначе в самото решение на никое място тъкмо не е несъмнено името й, само че се загатва като Охридска черква. Трябва да се види по какъв начин ще реагира и Сръбската черква, тъй като на нея пък е предоставено уреждането на административните въпроси . Трябва да забележим и тя какво ще реши“.

Пред БНР ловчанският митрополит Гавриил даде информация и за здравословното положение на патриарх Неофит:

Патриархът е добре след интервенцията . Добре се усеща. Сигурно няма да остане доста време в болничното заведение и ще бъде изписан. Надяваме се, че скоро време ще можем отново да поддържаме връзка с него и да идва на съвещания. Разбрах, че се чака другата седмица да бъде изписан“.

Цялото изявление с митрополит Гавриил можете да чуете от звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР