„За ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена

...
„За ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ако НС не гласува за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията

„За Демократична България това ще е най-малкото червен байрак или алена линия“

„В последна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим надълбоко главата в пясъка и ще се надяваме спорът да свърши без наше присъединяване.“ Това сподели пред БНР Атанас Славов от Демократична България след решението на Комисията по външна политика в Народното събрание нощес да се прегледа даването на „техническа помощ за защитни цели“ на Украйна.

„Категорично това не е позицията на Демократична България. Приетият на външна комисия текст напълно не дава отговор на нашите оферти, на нашите разбирания. Той не може да отбрани позицията ни като съответен член на НАТО и Европейски Съюз на фона на това, което вършат останалите страни членки“, разясни Славов в предаването „Преди всички“.

„От съдружния формат само Демократична България не е съгласна с по този начин оферти план на решение„, посочи той.

При гласоподаване в пленарна зала на „военно-техническа помощ“, ако Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „Възраждане“ запазят позициите си, е „почти невъзможно“ това да мине с гласовете на Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи, означи Славов. 

Запитан по какъв начин ще реагира Демократична България, в случай че в пленарната зала се гласоподава за помощ за Украйна във типа, в който това бе признато във външната комисия, Атанас Славов акцентира:

„Ако вътре няма военно-техническа помощ, за Демократична България това ще е най-малкото червен байрак или алена линия. Това ще е ясно предизвестие за доста бездънен проблем в обединението и Демократична България ще би трябвало да разиска по какъв начин продължава нататък в този съдружен формат.“

Славов назова това „много сериозна разграничителна линия, която ще предопредели и бъдещето“ на тяхното присъединяване в обединението.

„Украйна е основен геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим„, посочи Атанас Славов, като добави, че това съображение е „далеч по-легитимно“ от основанието на Българска социалистическа партия, което партията също сложи като изискване за оставането си в обединението.  

Когато спорът явно ескалира, не можем да стоим безучастни по този метод, тъй като „така поддържаме агресора“, безапелационен е Атанас Славов, съгласно който „няма междинна позиция„.

Славов дефинира като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на филантропична помощ.

Относно финансовата помощ за Украйна той уточни, че това има както вътрешнополитическо, по този начин и европейско значение.

„Очакваме от една страна европейски фондове, въпреки това е значимо да поддържаме тези европейски фондове, които са ориентирани към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие.“

„Даването на пари за оръжие на жертвата е поддръжка за мира“, акцентира той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР