„Томашевич Пегас“ е прототип на съветски щурмови самолет от Втората

...
„Томашевич Пегас“ е прототип на съветски щурмови самолет от Втората
Коментари Харесай

Ето как лети прототипът на щурмовия самолет „Томашевич Пегас“

„Томашевич Пегас“ е първообраз на руски щурмови аероплан от Втората международна война, който в никакъв случай не стига до серийно произвеждане.

Построен преди борбата при Курск (1943 г.), той е планиран да унищожава танкове и транспортни средства на немските нашественици. Самолетът обаче не впечатлява изключително никого и макар атрактивния си профил в последна сметка отива за скрап.
Разбито ярко бъдеще…?
Дмитрий Людвигович Томашевич е основен конструктор на изтребителя „Поликарпов“ И-180.  Дмитрий Томашевич

Дмитрий ТомашевичСвободни източници

За страдание прототипът на обещаващия изтребител се разрушава и при случая умира пилотът-изпитател Валери Чкалов, един от.

„Поликарпов“ И-180-3, трети първообраз през лятото на 1940Архиви на Бюрото на Поликарпов

След случая Томашевич е задържан през януари 1939-а и изпратен в специфичен затвор, управителен от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), където оказва помощ на Андрей Туполев при проектирането на „Туполев“ Ту-2.  Сглобяване на прототипа 103 (бъдещият Ту-2) в цеха на Централното конструкторско бюро-29, 1940 година

Сглобяване на прототипа 103 (бъдещият Ту-2) в цеха на Централното конструкторско бюро-29, 1940 г.Свободни източници
По-опростен и на същата цена
През август 1941 година Томашевич е евакуиран в Омск в Сибир, където дава отговор за личното си конструкторско бюро. През 1942-а, въодушевен от триумфа на биплана „Поликарпов“ По-2 като нощен щурмови аероплан, Томашевич е акредитиран да проектира и построи елементарен аероплан за същия вид задачи, който би трябвало да бъде доста по-добър от По-2, само че пък на същата цена.  Група водачи до един По-2 (1935)

Група водачи до един По-2 (1935)Франко Фолини (CC BY-SA 2.0)

Резултатът е моноплан с ниско крило и закрепени колесници към опашката. Конструкцията му е дървена, борови рамки и облицовка от брезов шперплат.  Детайл от носа на

Детайл от носа на „Пегас“Свободни източници

Пилотът седи в отворен кокпит, който е предпазен от мека стоманена ризница, проектирана да издържи 12,7-мелиметрови патрони.

Той е задвижван от два мотора „Швецов“ M-11Ф (същият мотор, употребен от Пo-2) и е въоръжен с две 23-милиметрови оръдия и тежка картечница в носа, с алтернатива за подмяна на оръдието с до 500 кг бомби. При прототипа Пегас-01 е тествано опционално разглобяемо горно крило.

Първият първообраз, Пегас-01, прави първия си полет в края на 1942 година, при който се оказва, че има наднормено тегло и незадоволителна мощ, макар че ръководството на самолета е задоволително.https://www.youtube.com/embed/-aqq3PSkNrw

Очакванията са един от прототипите да бъде тестван на Курския фронт, само че дистанцията от Омск до фронтовата линия го прави неудобен и създаването му е изоставено, откакто биват издигнати четири прототипа.

създател: НИКИТА ПЕТРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР