„Свободата не е трофей. Свободата е отпор срещу булото на

...
„Свободата не е трофей. Свободата е отпор срещу булото на
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Българският народ иска справедливост и спокойствие, длъжни сме да му ги дадем

„Свободата не е трофей. Свободата е отпор против булото на забравата, което е покрило костите на нашите предшественици. Свободата е отговорност. Свободата не се разменя или заменя“. Това сподели в празничното си слово по случай Деня на независимостта от крепостта „Царевец“ ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи Тя уточни смисъла на историческото събитие за единението на българския народ:

„През 1908 година възкръсва второто българско царство. Княз Фердинанд титулува себе си цар и афишира Независимостта, само че не в короната и в скиптъра е истинността на този акт, а единението на един народ, който чака своята независимост и независимост“.

„Ако през днешния ден ние желаеме да не ни назовават патриоти от друго тесто, би трябвало със същата смелост да браним тази самостоятелност. Говорим за национално обединяване, за балканска взаимност, за предпазени европейски граници, само че в основата на всичко е българският народ, който желае независимост, правдивост и успокоение. Ние като политици и жители сме длъжни да му го дадем. На този народ не са му нужни демагози и морални съдници, а водачи със мощна воля и здрав разум, водачи, които в никакъв случай да не не помнят думите на Каравелов „Ний непознатото не щем, само че и своето не даваме. Честит празник! Да пребъде България!“, приключи Караянчева.

Преди това слово произнесе и кметът на Велико Търново Даниел Панов:
„Един народ ще пребъде, в случай че познава своята история. Трябва да сме горди, че сме българи. За да успеем, би трябвало да помним предишното и да се учим от делата на предците ни, би трябвало да пазим традициите и обичаите. Трябва да сме единни за една по-добра България, за по-добро бъдеще на нашите деца “.

„ Всички имаме дълг към славните българи от предишното. Нека помним и славим делата им, дано описваме на нашите деца за паметните моменти от хилядолетната българска история, дано те познават делата на бележитите българи. Това е идея, която всеки българин би трябвало да следва. Един народ ще пребъде, в случай че познава своята история, тъй като историята, православната религия и духовността постоянно са били наша движеща мощ “, продължи Панов.

Независимостта съумява, тъй като е резултат от същинско национално единение, сподели кметът на града и добави:

„ Държавният глава, държавното управление и народът работят в благозвучие. За тях българските национални ползи са над всичко. Съединение, самостоятелност, мощ – това са основни думи, които демонстрират, че всяка цел е допустима. Това е урокът от историята, в който би трябвало да вникнем и да научим. А точно – националното единение е ключът към вратата, отваряща пътя към по-доброто бъдеще пред всички нас. Обединени от българските национални ползи – единствено по този начин ще бъде почтени наследници на славните български царе, възрожденци “.

Тържествата във Велико Търново за 110-годишнината от оповестяването на българската самостоятелност продължиха с тържествена заря-проверка и театър „Звук и светлина“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР