„Ще бъда брутално откровен – в момента съм в психологическа

...
„Ще бъда брутално откровен – в момента съм в психологическа
Коментари Харесай

Иванишевич: Новак не си вярваше достатъчно срещу Надал


„Ще бъда брутално прям – сега съм в психическа дупка и не мога да дремя. Не съм отчаян, само че съм печален. Онзи мач не беше съвършен за никого от двамата. Рафа не сподели най-хубавия си тенис, само че разликата сред езика на тялото му и този на Новак беше решаващият фактор. Казвах както на него, по този начин и на публицистите, че началото на мача може да се окаже решаващо. След обрата във втория сет Новак игра неразбираемо за мен в третия. Сякаш му липсваше сила, а против Надал на Ролан Гарос това е пагубно“.

С тези думи стартира изявлението на Горан Иванишевич пред Саша Озмо от Tennis Majors. Треньорът на международният №1 съобщи, че това проваляне е било тежък психически удар за Джокера, само че все пак има вяра, че той ще бъде изцяло подготвен за Уимбълдън, където е в серия от три следващи трофеи.

– Споменахте невербалното държание на Джокович. Това е нещо, което феновете също видяха. Каква съгласно Вас е повода за него?

– Да, всички го видяха. Не знам на какво се дължеше, към момента не сме говорили за това. Това е една от аргументите да съм толкоз смутен и да не мога да дремя след оня мач. Никой не може да каже какво щеше да се случи, в случай че Новак беше спечелил четвъртия сет, само че няма смисъл да мислим за това. Имаше два сетбола, като при първия позволи непредизвикана неточност при елементарен бекхенд, а при втория излезе на мрежата в центъра на корта и Рафа пласира минаващ удар. Може би при други условия щеше да е друго, само че към момента не мога да схвана езикът на тялото му и тази липса на сила. При Новак имаше прекалено много възходи и спадове, до момента в който Надал беше доста непрекъснат и справедливо завоюва.

– Преди мача казахте, че съгласно вас е добре, че 80% от публиката ще бъде против Новак, защото това го стимулира. Този път обаче изглеждаше, че враждебността от трибуните му повлия отрицателно. Така ли беше?

– Очаквахме, че публиката няма да го одобри изключително топло. Преди мача споделих 80% от почитание, само че истината е, че процентът беше 99,9%. Това, което не ми хареса и което беше доста незаслужено, е че почитателите освиркаха Новак при появяването му на корта. Нямаше причина за това държание. Той е №1 в света и е спечелил 20 трофеи от Големия шлем. Не сте длъжни да го харесвате, само че сте длъжни да го почитате. Последваха оглушителни овации за Надал, изцяло предстоящо. Не знам дали Новак е бил повлиян от това. Според мен не би трябвало да е по този начин, защото той доста пъти е бил в сходни обстановки и би трябвало да се е научил да се оправя с тях. Бих желал да кажа и още нещо, за което не желаех да приказвам преди мача. Пълни нелепости са изказванията, че Новак е упорствал да играят във вечерната сесия. Предполагам си спомняте, че през 2020 Надал завоюва мача, когато температурата беше 10 градуса. Всички споделяха, че Новак е любимец, само че нямаше учредения за сходно изказване. Напротив – мисля, че изискванията бяха по-добри за Надал.

– Защо съгласно Вас се стигна до това неубедително показване след втория сет?

– Защото трябваше да се концентрира върху себе си, а не връху Надал. Топките на Рафа в действителност не отскачаха доста високо, само че тези на Новак също не бяха изключително ефикасни. На Новак му подхожда топлото време, тъй като тогава може да печели повече лесни точки благодарение на сервиса си. Хората трябваше да помислят повече върху това какво би било добре за Новак, а не какво би било зле за Надал. Съдейки по ударите на Рафа, не мисля, че вечерният мач е бил неуместен за него. Още един път споделям, че съгласно мен качеството на игра от страна и на двамата не беше доста високо, само че силата на Надал се оказа решаващият фактор.

– Споменахте силата и езикът на тялото, само че от тактическа позиция кое наклони везните в интерес на Надал?

– Четох доста мнения и разбори, съгласно които най-ефективното оръжие на Надал е бил форхендът по правата. Това е правилно, само че в това време бекхендът по диагонала на Новак нямаше нормалната заостреност. Много постоянно топката падаше в центъра на корта, което я правеше доста комфортна за Рафа. Във втория сет Новак стартира да употребява по дейно бекхенда по правата и тогава съотношението на силите се промени, а този по диагонала също стана по-прецизен. Рафа обаче се възпозлваше от всички неточности на Новак. Надал е кралят на „Филип Шатрие“ и не можеш да си позволиш да му предоставяш толкоз доста шансове, защото сигурно ще си платиш. Това се видя и на полуфинала – Зверев игра по-добре и в случай че не беше това ужасяващо рухване можеше доста елементарно да води с 2-0 сета. Както споделих обаче, силата на Рафа беше невероятна, а Новак като че ли не си вярваше задоволително.

– Направихте ли анализ на мача или това към момента следва?

– Не сме, тъй като той към момента е изтощен и отчаян. Сега не е моментът да обсъждаме това. Ще имаме задоволително време. Новак се усеща извънредно, тъй като е необикновен войник и не е привикнал да губи. Аз също съм доста печален, тъй като съм уверен, че той имаше напълно действителни шансове да завоюва оня мач.

– Много пъти се е случвало Джокович да претърпи отчаяние в Париж и незабавно по-късно да се завърне по-силен на Уимбълдън. Смятате ли, че това ще се случи и тази година?

– Сигурен съм, че това ще се случи. Освен това, в случай че би трябвало да сме почтени, той няма изключително огромен избор. Той е огромният любимец на Уимбълдън, както бе Рафа на Ролан Гарос. В момента най-важното за Новак е да си почине и да се възвърне физически и душевен. Убеден съм, че ще го направи и ще завоюва Уимбълдън. Имам положително предусещане. Трябва просто да е спокоен и концентриран.

– Имате ли към този момент изясненост по отношение на графика на Новак за идващите седмици? Ще играе ли на някой от шампионатите преди Уимбълдън?

– Най-вероятно не. Тепърва ще обсъждаме това, само че, както споделих, сега най-важното за него е да си умря и да се възвърне. Новак е талант и разсъждава по по-различен метод от множеството хора. Макар да му е нужно по-малко време да се възвърне и да си подреди мислите, въпреки всичко му е нужно известно време, с цел да го направи. И преди е превъзмогвал тежки загуби и по тази причина нямам никакви подозрения, че ще е подготвен за Уимбълдън.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР