„Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем

...
„Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем
Коментари Харесай

Военният министър не искал да е такъв до 3 г.

„Съществува действителна заплаха в идващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами“. Това сподели Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата и някогашен основен секретар на президента Радев при показване на екипа и целите в бранша.

Той уточни като причина както войната в Украйна и наложените наказания по повод ремонтите на съветска техника, по този начин и закъснението с контракта за Ф-16.

„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволяват да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023“, сподели още Стоянов. Той е подхванал  разговор с полската страна за възможен ремонт на 6 мотора на самолетите. „Това обаче не е решение на проблема“, уточни министърът.

По думите на Стоянов първите нови самолети Ф-16 по първия транш се чака да дойдат през 2025-та година, а в оперативна подготвеност ще бъдат най-рано в края на 2026-та. „Не искам аз да бъда министърът на защитата, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 г. без минута прекъсване“.

Служебният министър е изискал информация от посолства на разнообразни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с образование на летателен и механически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде показана в идващия парламент.

Платените авансово средства за първите 8 изтребителя са в Доверителен фонд, само че екипът на министъра е заварил закъснение на откриването на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати, стана ясно още на конференцията. „Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите Ф-16, не са трансферирани в сметка на Федералната банка на Съединени американски щати. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. долара“.

Той назова това „недопустимо“. Предните държавни управления са внасяли оферти за ратифициарне на подобен контракт в Народно събрание, само че до ратификация не се е стигнало, изясни министърът. Като допустима причина той уточни честата промяна на парламентите и липса на софтуерно време за разглеждане на документите. Той изрази вяра да се приготви отначало цялата документи, да се внесе в идващото Народно събрание и да се открие такава сметка. „Няма смисъл да губим повече средства“, безапелационен бе той.

Стоянов определи като втори по неотложност проект офертата за втория транш на Ф-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група. Според министъра по него би трябвало да се вземе отношение. „Може да го създадем до конституиране на Народното събрание“, акцентира Стоянов.

Няма да се прави смяна в състава на министерството, в случай че няма потвърдени злоупотреби, акцентира още служебният министър на защитата.

Източник: Нова телевизия
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР