„Русия ще се опита да създаде удобни за нея ситуации,

...
„Русия ще се опита да създаде удобни за нея ситуации,
Коментари Харесай

Зеленски не видя изтегляне на руски части, Песков: Това е продължителен процес

„Русия ще се опита да сътвори комфортни за нея обстановки, с цел да упрекна Киев за ескалацията на спора в Източна Украйна“, съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба след среща с английския първи посланик Лиз Тръс.

По-рано през днешния ден наблюдаващите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа оповестиха, че са записали голям брой произшествия с обстрел по контактната линия сред подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас и държавните сили.

Западът счита такива провокации за вероятен предлог за нахлуване на Русия.

„Важно е дипломатите и представителите на Организацията за сигурност и съдействие в Европа да останат в Украйна, тяхното наблюдаване е в допълнение възпиращ фактор за сепаратистите. Нуждаем се от ефикасен механизъм за вписване на всички нарушавания на примирието“, написа украинският президент Володимир Зеленски в „ Туитър “.

По време на ревизия на военни учения Зеленски се усъмни в изтеглянето на съветските военни от украинската граница:

„ Ситуацията се управлява от нашите военни. Сега не виждаме никакви промени. Виждаме огромно скупчване на войски. Не се е трансформирало през последните седмици. Виждаме дребни ротации. Не бих нарекъл тези ротации евакуиране на силите от Русия “, съобщи Зеленски.

Отговорът на Кремъл не закъсня:

„ Изтеглянето към този момент стартира. Всички видяхме фрагментите и получихме информацията, публикувана от съветското министерство на защитата. Това е нескончаем развой. Невъзможно е да се изтеглите за един ден. Отнема време “, изясни представителят на Кремъл Дмитрий Песков, който изрази дълбока угриженост от несъразмерната централизация на украинските въоръжени сили наоколо до линията на прикосновение.

И добави, че Съединени американски щати и НАТО би трябвало да употребяват въздействието си, с цел да предупредят Киев за по-нататъшна ескалация на напрежението.

В същото време не престават взаимните военни учения на Русия и Беларус. Пред публицисти във военна униформа беларуският президент Александър Лукашенко също разяснява ориста на съветските военни в страната му:

„ Какво е толкоз изненадващо? Ако решим, ще изтеглим войските за един ден. Ако решим – за един месец. Колкото е належащо – толкоз “, съобщи Лукашенко, който се чака на следващия ден да беседва с съветския президент Владимир Путин в Кремъл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР