„Развитието по случая „Барселонагейт“ ще бъде внимателно проследено в Мониторинговата

...
„Развитието по случая „Барселонагейт“ ще бъде внимателно проследено в Мониторинговата
Коментари Харесай

Елена Йончева: Развитието по „Барселонагейт“ ще бъде внимателно проследено в Европейския парламент

„Развитието по случая „Барселонагейт“ ще бъде деликатно проследено в Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент. Ще продължим да настояваме българската прокуратура да дава постоянно информация за разследването“.

Това сподели евродепутатът Елена Йончева в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+.

„Вече групирам данни дали в хипотетичното пране на пари посредством закупуване на парцели в Барселона, в което може би е забъркан някогашният министър председател Бойко Борисов, не са употребявани европейски средства. Ако това се окаже по този начин, ще желая среща с европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. Работя по „Барселонагейт “ от юли 2018 година, още когато бях народен представител в Народното събрание. През май 2019 година внесох в прокуратурата в България три сигнала, в които се проследяваше пътят на парите и прехвърлянето на собствеността на две от фирмите, посредством които са купени и наети парцелите в Барселона.

Само месец, откакто през 2018 година разгласих в българския парламент, че стартирам да групирам документи за „Барселонагейт “, прокуратурата образува досъдебно произвеждане против мен, а малко по-късно тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска имунитета ми. Във вторник Европейският парламент дефинитивно отхвърли това искане, защото откри, че става дума за fumus persecutionis – желание посредством правосъдното произвеждане да се навреди на политическата ми дейност“, изясни Йончева.

„В контакт съм с основния прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас. Благодарение на бързата връзка с испанския прокурор през юли м.г. опровергах публикуваната информация от името на един от забърканите в „Барселонагейт “, че казусът е преустановен. „Новината “ се появи два дни преди края на предизборната кампания“, уточни още тя.

В публично писмо до евродепутатката прокурор Алехандро Кановас съобщи, че следствието не е прекъснато, а е трансферирано към българската прокуратура заради повтаряне на юрисдикцията с българските управляващи. Той изясни, че на процедура процедурата в Испания не е продължена, с цел да се даде опция на българските управляващи да продължат работата по случая, защото се оказало, че двете прокуратури проверяват по едно и също време едни и същи лица и едни и същи обстоятелства. „Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието “, написа прокурор Алехандро Кановас до мен“, заяви Йончева.

Целия диалог можете да гледате във видеото:



https://fakti.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР