„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски

...
„Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски
Коментари Харесай

Министър Николов: Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България

„Проверява се дали има действително прекъсване на доставките на съветски газ за България. Ще дадем повече информация след съвещанието на Министерския съвет. Ако има понижаване на количествата, ще ви информираме“. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.

„Предприети са всички ограничения, с цел да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са обезпечени за най-малко месец напред. Това не значи, че по-късно ще имаме проблеми предвид на последната ситуация“, сподели още той.

„ На 1 април е получено писмо от „ Газпром Експорт ” във връзка метода на заплащане за съветски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са подхванали всички нужни ограничения, с цел да се подсигурят количества, в това число прекъсване на добива от „ Чирен ”, уточни енергийният министър.

Той изясни, че незабавно по-късно, отрасловото министерство е изпратило запитвания по контракта, а „ Газпром ” не е дало отговор на въпросите му. „ На 26 април е получено третото писмо, заявяващо прекъсване на доставките на газ. Това следва да се удостовери физически до минути, в случай че е реалност ”, разгласи Николов.

„ Очевидно е, че сега природният газ се употребява повече като политическо и икономическо оръжие, а не в правно-търговски връзки. По тях българската страна няма никакви нарушавания ”, безапелационен беше той. И добави: „ Докато съм министър и давам отговор за тази административна конструкция, България няма да води договаряния под напън. ”

Във вторник от Министерството на енергетиката оповестиха, че „ Газпром ” е уведомил българската държавна газова компания „ Булгаргаз ”, че ще спре доставките на газ от сряда. Днес обаче изпълнителният шеф на българския оператор на газова мрежа „ Булгартрансгаз ” Владимир Малинов отхвърли доставките на синьо гориво у нас да са спирали.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР