„Провалът на това правителство е най-явен в сферата на газа.

...
„Провалът на това правителство е най-явен в сферата на газа.
Коментари Харесай

ГЕРБ към кабинета „Петков“: Съсипахте „Булгаргаз“ – беше с 99 млн. лева печалба и 0 задължения, сега е с 400 млн. дългове

„Провалът на това държавно управление е най-явен в областта на газа. Първото нещо, което направихте, е да съсипете „Булгаргаз“. Това сподели в декларация от парламентарната естрада от името на ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той напомни, че тогава държавният снабдител е бил с 99 млн. облага и нула лв. отговорности.

„Към днешния ден „Булгаргаз“ има 400 млн. задължения и Бог знае какъв брой загуби. Каква беше задачата – да върнете медиаторите при газа. Това се случи. Газ се купува от медиатори с комисиони и са над 100 млн. на месец“, сподели Добрев. Той заключи, че първата работа на кабинета през февруари е била да сменят шефа на сдружението Николай Павлов и незабавно е почнало повишаването на газа.

Добрев напомни обещанието на началничката на премиерския кабинет Лена Бориславова от 15 май – че ще получаваме 4 пъти по-ниска цена на газа. „Защо не стана 4 пъти по-евтин, а стана 82% по-скъп?“, попита Добрев.

„Само за пет месеца цената на газа е скочила от 109 на 186 лв., 69,7% нарастване единствено за последните пет месеца“, възкликна Добрев. Той бе безапелационен, че от първия ден на този кабинет газът е поскъпнал с 82% и без лев отплата за бизнеса и хората.

„Газът е безценен, само че за сметка на това го няма. 32% е нарастването на цената единствено от началото на месеца, а на 12 юли КЕВР споделя какъв брой ще коства. Дотогава продаваха газ без бизнесът да знае каква ще е цената“, сподели Добрев.

Той попита кой ще компенсира промишлеността и хората за решение, „което вие ретроактивно вземате 12 дни по-късно“, попита Делян Добрев.

Той подсети, че това нарушаване КЕВР го прави обичайно от март насам – да споделя новата цена на газа за месеца със задна дата от най-малко десетина дни по-късно.

„Всеки месец бизнесът почва да работи, употребява газ и към средата на месеца им казвате какъв брой ще струва“, разкритикува депутатът от ГЕРБ. За следващ път някогашният началник на енергийната комисия предизвести, че газ за август няма, още по-лоша е обстановката за септември и октомври, както и за зимните месеци.

„Топлофикация“ ще подава ли топла вода на жителите? Кое тъкмо от предприятията ще спрем, тъй като няма газ?“, попита представителят на опозицията.

„А за следващата година, с изключение на азерски контракт, различен газ няма“, уточни Добрев. „Има 1 милиард кубика азерски газ, една трета, а две трети от потреблението би трябвало да бъде лимитирана, в случай че няма различен газ.

„Няма контракт за доставка, няма танкери. И вие би трябвало да носите тази отговорност, би трябвало да се засрамите, контракти нямате и газ нямате, оставяте страната в газова рецесия. Лично аз доста се надявам да извършите държавно управление и да си сърбате тази попара, тъй като ще е доста непочтено да оставите президента да разчиства вашите бакии“, обърна се Добрев към Политическа партия и съдружните им сътрудници.

Депутатът беше безапелационен, че КЕВР не внася прогноза за цената на газа от 1 август по две аргументи. „Първо, тъй като нямате количества. И второ, тъй като още в този момент би трябвало да кажете, че цената ще скочи. При вас цената скача всеки месец с по 20-30%. Дадохте 60 стотинки – това е поддръжката за бизнеса. Ако не беше опозицията, нямаше да има обезщетения и за цената на тока“, съобщи Делян Добрев.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР