„Няма да „тричим“ кучетата си на Кукеровден“. Това заяиха пред

...
„Няма да „тричим“ кучетата си на Кукеровден“. Това заяиха пред
Коментари Харесай

Няма да „тричат“ кучетата

„Няма да „тричим“ кучетата си на Кукеровден“. Това заяиха пред „Труд“ жителите на странджанското село Бродилово. Там от предците им има бит, щом пристигна празникът и замирише на пролет, да завъртят кучетата над някой вир за здраве и благодат. Ритуалът се назовава още „бесене“, тъй като животните са вързани с въже и поради това бранители на животните надигнали писък, че обичаят е безчовечен и от кметството в Царево издадоха заповед „тричането“ да не се прави.

„От пет години не сме „тричали“ кучетата си, изкараха ни зверове. Идва и полиция, и някакви бранители на животните да ни вардят. А до момента от толкоз години няма ни едно потърпевшо куче. Правим го за здраве“, оплакаха се селяните. Под сурдника се приказва, че те отново вършат обичая, само че скрито или пък всеки си изкъпва кучето вкъщи.

Всяка година Кукеровден в Странджа е на друга дата, съгласно календара. В Бродилово се пада идната събота, а в близкото село Кости към този момент е празнуван на 10-ти февруари.

Проблемът е, че селата са с доста малко хора, обезлюдяват и даже някои не празнуват на площада Кукеровден, разясняват странджалии.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР