„Нуждата от професионалното образование е належаща, кадри липсват в много

...
„Нуждата от професионалното образование е належаща, кадри липсват в много
Коментари Харесай

Доц. Медиха Хамза: Нуждата от професионалното образование е належаща, кадри липсват в много сектори 


„Нуждата от професионалното обучение е належаща, фрагменти липсват в доста браншове. Безспорно е реалност, че през последните години ползата към техническото обучение измежду младежите е намалял. С приоритет измежду тях е образованието ориентирано към IT бранша.“

Това сподели за dnesplus.bg доцент доктор инж. Медиха Хамза, ръководител на районната конструкция на Съюз на демократичните сили -Аспарухово.

Тя разясни, че неналичието на подготвени фрагменти в доста от индустриалните браншове основават усложнения на предприятията в разнообразни браншове.

„От години се следи проблем с набирането на фрагменти, приключили междинното си обучение в разнообразни професионални посоки. От друга страна това основава и усложнения в областта на висшето образование“, добави още доцент Хамза.

Според нея, въпросите, които остават са по какъв начин да има готови фрагменти с професионално обучение, по какъв начин да имаме учители и преподаватели, по какъв метод предприятията в обособените браншове могат да бъдат в помощ на професионалното обучение?

Тя даде за образец скорошното изявление с шефа на ВиК-Варна, който повдигна въпроса с недостига на профилирани фрагменти в региона на водоснабдяването и канализацията и заплахата тази компетентност да бъде напълно закрита във Варна, защото няма интерес към нея.

„Тук, несъмнено, идва и въпросът с оценяването на професионалния труд и опциите за реализация. Достойното възнаграждение на професионлания и профилиран труд в доста случаи е редуцирано, поради тежката икономическа конюнктура в страната. Затова бизнесът би трябвало да бъде по-обвързан с професионалното обучение и да работят в симбиоза за бъдещото развиване на кадрите“, добави още доцент Медиха Хамза.

Тя приключи с това, че съществува и нужда от повишението на практическата устременост и подготовка на фрагментите. Според нея това ще даде опция за едно доста по-качествено произвеждане и даване на услугите в другите браншове, а от там и повишението на приходите на профилираните фрагменти.

Геновева Михайлова

dnesplus.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР