„Над 200 000 лв. за лекарства на онкоболни пациенти са

...
„Над 200 000 лв. за лекарства на онкоболни пациенти са
Коментари Харесай

Нагло, цинично, безпардонно – над 200 000 лв. за лекарства на онкоболни са източени в благоевградска болница

„Над 200 000 лева за медикаменти на онкоболни пациенти са източени от Специализираната болница за интензивно лекуване по онкология „Свети Мина“ в Благоевград. И това е единствено върхът на айсберга“, съобщи на ексклузивен брифинг кметът на града Илко Стоянов. Злоупотребите са продължавали с години, инспекцията е посочила и фрапиращи нарушавания при публичните поръчки.

През октомври 2021 година е бил заменен шефът на онкологичната болница доктор Георги Георгиев и е почнал стартират одит на цялостното положение на общинското сдружение. Той продължава и сега.

Проверката досега демонстрира, че за две години са усвоени над 200 000 лева, а финансовият шеф е един от участниците в схемата.

Как е работила тя:

„В момента, в който са били превеждани парите за медикаментите, те са насочвани към сметката на Взаимоспомагателната каса, след което са били изтегляни на каса. Много простичко, доста обикновено. В момента там има наличност от 13 лева и две стотинки“, изясни кметът Стоянов.

За схемата е станало ясно след сигнал на един от доставчиците, който е предизвестил, че е извънредно време да му бъде платено. Задълженията към него са за над 320 000 лева По думите на кмета това е траяло две години 2020-2021 година „Оттогава, когато трябваше да се проведе конкурс за шеф на онкоболницата, който не беше сменен“, разясни Стоянов.

По-късно е станало ясно, че злоупотреби има и при заплащането на отговорности като такса боклук, която е била надписвана, а разликата още веднъж превеждана към Взаимоспомагателната каса. Подобна е била схемата и с осчетоводени хонорари на лекари, които са външни за болничното заведение експерти. Те също не са си получили парите.

„Не знаем до какво равнище са нарушаванията, тепърва се проверява положението на болничното заведение, отговорностите към всички снабдители. Ако не бяхме направили смяна в управлението на „Св. Мина“, болничното заведение щеше да бъде доведена до банкрут. Въпреки това вършим всичко допустимо да я съхраним и лекуването на онкоболните пациенти продължава“, увери кметът и съобщи, че казусът е предаден на Окръжната прокуратура в Благоевград.

https://offnews.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР