„Мистерията около съдбата на екипажа на кораба Мария Селесте остава

...
„Мистерията около съдбата на екипажа на кораба Мария Селесте остава
Коментари Харесай

Мария Селесте – една неразгадана мистерия на повече от век

„Мистерията към ориста на екипажа на кораба Мария Селесте остава неразгадана към този момент близо век и половина. 282-тонната бригантина потегля на последния си курс от Стейтън Айлънд за Генуа, Италия на 5 ноември 1872 година.

Един месец по-късно корабът бил открит зарязан да се носи по водите на океана. До ден сегашен не е ясно какво е случило с екипажа и капитана на кораба.

Капитан на последния курс на призрачния транспортен съд станал Бенджамин Бригс, който взел на борда му и фамилията си – брачната половинка и двегодишната си щерка.“

Канадски транспортен съд, напуснал пристанището осем дни след Мария Селесте, движейки се почти по същия маршрут, забелязал носещата се по вълните на Атлантическия океан бригантина.
 Компас
Моряци от екипажа на Дей Грация се качили на призрачния транспортен съд, на който нямало и помен от екипажа и капитана. Всичко, в това число и товарът, стояло непокътнато.

Липсвали документите за кораба, като се изключи корабния дневник, секстанта и морския хронометър. Липсвала и единствената избавителна лодка, а на самия транспортен съд било завързано дебело въже, чийто край бил протъркван.

На борда на комерсиалната бригантина имало непокътнати ресурси от храна и вода за 6 месеца, персонални движимости и полезности. Девет от бъчвите с алкохол били празни, а на едно от перилата имало цепка, най-вероятно направена от секира, каквато обаче липсвала на борда.

В продължение на близо 150 години застрахователи, историци, пътешественици, наследници на изчезналия екипаж и елементарни хора търсят истината за призрачния транспортен съд. Няколко теории биха могли да обяснят мистерията.

Жертва на пирати
 Пиратско знаме
Възможно е екипажът на кораба да е станал жертва на пиратско нахлуване. Корсарите да са умъртвили екипажа и да са изхвърлили телата през борда, само че тогава за какво пиратите не са взели алкохола и липсват следи от битка.

Жертва на екипажа на Дей Грация

Мнозина допускат, че от екипажа на Дей Грация са избили сътрудниците си от Мария Селесте, а по-късно са изфабрикували историята с призрачния транспортен съд, с цел да приберат премия за спасяването на кораба.

В това явно са вярвали и управляващите и застрахователите, тъй като са изплатили на екипажа единствено 1/6 от цената на алкохола, което е подозрително малко за това време. Тази доктрина още веднъж не изяснява неналичието на следи от битка. Не изяснява и по какъв начин втората бригантина би настигнала първата, в случай, че Мария Селесте е разполагала с 8 дни преднина.

Буря

Възможно е корабът да е попаднал в стихия, да е почнал да се цялостни с вода и тогава екипажът му да го е напуснал, уплашен, че потъва. Но по време на случая в региона не е докладвано за стихии и изобщо за неприятно време.

Чудовищна вълна

Чудовищна или убийствена вълна е характерен атмосферен феномен, който води до образуването на високи талази единствено за даден миг. Може те да са станали причина за напълването на кораба с вода, само че тогава няма разумна причина екипажът му да избра избавителната лодка.

Опасност от гърмеж

Експерти допускат, че екипажът на кораба може да го е напуснал, уплашен от опцията за взривяването на бъчвите с алкохол. Може всички да са се качили на избавителната лодка, с цел да изчакат, до момента в който алкохолните пари се разнесат, само че ентусиазъм напразно е скъсал въжето и да е отнесъл кораба далеко.

Нападение на великански калмар

По време на разпитите на моряците от Дей Грация част от тях са свидетелствали, че на палубата на Мария Селесте е имало доста раковини и доста вода. Според един от моряците в трюма на кораба имало захвърлена капитанска шапка, а до нея парче пипало, което лежало в локва от тъмна кръв.

Може би екипажът на призрачния транспортен съд е станал жертва на нахлуване на гигантски калмар, само че която и от теориите да е истина, в никакъв случай няма да се разбере сигурно.

https://sanovnik.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР