„Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес проведе

...
„Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес проведе
Коментари Харесай

Министър Нено Димов започна разговори с „Юлен“ АД за концесията на ски зона „Банско“

„Министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден организира среща с изпълнителния шеф на „ Юлен “ АД Мая Христоскова по отношение на концесионния контракт на сдружението за „ Ски зона с център Банско “, оповестяват от ековедомството.

От там допълват, че „на срещата е конкретизирана рамката, в която ще се проведат диалозите с концесионера в осъществяване на решение Министерският съвет от 05.12.2018 година, с което държавното управление разпореди на министъра да организира договаряния с „ Юлен “ АД за изменение и допълнение на контракта за даване на концесия върху предпазена територия, изключителна държавна благосъстоятелност, представляваща част от Национален парк „ Пирин ”, община Банско, област Благоевград, за създаване и употреба на „ Ски зона с център град Банско “ при съблюдаване на настоящото законодателство“.

Правителството разпореди при осъществяване на договарянията министърът да се съобрази с рекомендациите на основния прокурор Сотир Цацаров, показани с писмо до министър-председателя.

Според Цацаров договорът би трябвало да бъде изменен. По този метод прокуратурата стигна до извода на Междуведомствената работна група (МРГ), основана през януари 2015 година по време на втория премиерски мандат на Бойко Борисов персонално по негово разпореждане.

Основната задача на МРГ бе да ревизира съблюдава ли се концесионният контракт. В звеното имаше представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

След повече от година работа, през 2016-а МРГ излезе с безапелационното умозаключение, че няма никакви нарушавания на „ Юлен “ АД. Всички уреди в ски зоната са законни, имат издадени удостоверения за прилагане от способените органи и е спазено екологичното законодателство. И с цел да се изпълнят новите законови условия би трябвало наложителна смяна в концесионния контракт.

Преди 20 дни на брифинг министър Нено Димов разгласи, че в подписания през декември 2001 година концесионен контракт има „дълбока грешка“.

Той напомни информацията, която „ Труд “ е изнасял в десетки пъти в свои материали по тематиката за ски зона „ Банско “ и Национален парк „ Пирин “. А точно, че в контракта отредената повърхност, която концесионера Юлен АД може да употребява за насърчаване на спорт и туризъм е 99.5 хектара. Но в контракта написа още, че въпросната територия е в граници, избрани в Териториален организационен проект на община Банско от 1970 година. Само че в тези граници площта не е 99.5, а 818.46 хектара. В съглашението се цитира още и утвърден Подробен организационен проект, съгласно който територията, която Юлен АД може да употребява, е 1075.9 хектара.

„ Така че имаме три територии, които би трябвало да сведем до една, с цел да изправим позволена през 2001 година дълбока неточност. Трябва да се откри най-разумното решение в този хаос “, разгласи министър Димов.

Тогава Нено Димов изясни, че при договарянията ще се търси и нарастване на концесионната такса. Той изясни, че тя няма връзка с това каква повърхност употребява „Юлен“ АД, а е обвързвана с оборота на сдружението и се пресмята по специфична формула, записана в съглашението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР