„Комисията и законът за досиетата са грешка. И е крайно

...
„Комисията и законът за досиетата са грешка. И е крайно
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Комисията за досиетата е грешка, да спрем да съсипваме съдби!

„Комисията и законът за досиетата са неточност. И е извънредно време да спрем да съсипваме човешки съдби“. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов по телевизия „Европа“. Според него Антон Тодоров е следващият бушон, който от ГЕРБ употребяват, с цел да обере негативите и публичното неодобрение.

„За голямо страдание Българска социалистическа партия е партията, която направи грешката да структурира комисията и закона за досиетата. Така сътвори условия за лустрация и бяха унищожени стотици човешки ориси, разяснява той. – И всичко това се случи, без да се даде сметка за времето, в което те са работили, служили и защитавали интереса на страната. Без да им бъде дадена оценка за това по какъв начин са се справили и защо носят отговорност. Затова, желая за следващ път да поднеса извинения на потърпевшите хора от тази неточност. Мисля, че е извънредно време да затворим тази страница с досиетата. Темата да остане в историята“.

Калоян Паргов даде образец с Гърция и Испания за решение на въпроса с досиетата. „В Гърция тематиката е дефинитивно затворена. Успяха да стигнат до национално помиряване, откакто обществено алегорично изгориха досиетата на един площад, описа той. – В наличието на представители на всички политически сили и институции в страната. Сега там съществува опасност от правосъдно гонене за всеки, който употребява досиетата за лустриране, изнудване или други сходни дейности. Но имат и институт за национална историческа памет. Какъвто и в България би трябвало да създадем, с цел да изследваме предишното и да му сложим оценка“.

Според водача на Българска социалистическа партия – София тематиката за Държавна сигурност сега е инструмент за корист, шантаж и разделяне на обществото. „Виждаме в държанието на представителите на политическа партия ГЕРБ тъкмо това – непрекъснати опити за разделяне на обществото ни. Въпреки че в редиците им има не малко някогашни членове на Българска комунистическа партия и хора с принадлежност към структурите на Държавна сигурност“, приключи Калоян Паргов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР