„Като млад се разболях, получих перикардит – това е заболяване

...
„Като млад се разболях, получих перикардит – това е заболяване
Коментари Харесай

Естебан Кутцвор: Помощта от психотерапевт поставя ред на преживяването

„Като млад се разболях, получих перикардит – това е заболяване на сърцето. Лекарите незабавно желаеха да ме оперират, да отворят сърцето, да махнат перикардита, а аз изобщо не бях склонен на сходно нещо. За мой шанс, майка ми беше записала мен и брат ми на един необикновен курс, а самата тя се интересуваше от шаманизъм. И ето, че към този момент с брат ми посещавахме курс по метода Силва. Освен това към този момент се интересувах живо от холистичния метод, от шаманизма, от лекуването с билки, които са се практикували в Амазонка. И защото в родната ми Аржентина ми даваха единствено една опция – точно да се оперирам, по това време в Перу се свързах с един шаман. Той ми оказа помощ да се оправя с перикардита и в никакъв случай не се наложи да ми вършат интервенция „, сподели за БНР Естебан Кутцвор, който е роден в Аржентина, само че живее със фамилията си в Испания.

Той дойде в България, с цел да се запознае с негови сътрудници психолози, психиатри, с които споделя своя опит. Естебан Кутцвор и брат му са основали център на име „ Ерманосис “.

 Графити в град Икитос Снимка: Славена Илиева

По думите му нуждата да се обърне човек към психолог, с цел да стигне до по-задълбочено схващане и себеопознаване се постанова заради обстоятелството, че ни липсва по този начин нареченото „ прочувствено образование “, а това е сериозен проблем.

„Не знам какво бъдеще ни чака, само че без подозрение е позитивно, в случай че съумеем да интегрираме другите форми. Някой може да отиде в Перу на гала при шаман, да вземем за пример – може да има и позитивни и негативни прекарвания. Но знаете ли, значимо е да обърнем внимание на обстоятелството, че по-късно човек няма с кого да приказва, да разиска, с цел да разбере повече и по – особено, когато нещата не са му ясни или при подозрения, въпроси. Що се отнася до технологията на свещените билки, на церемониите в другите им форми – дали какаова гала, дали медитация – се отварят по този начин наречените прочувствени пространства . Понякога те са доста ясни, а от време на време не са толкоз разбираеми. И преимуществото да можеш да разговаряш с терапевт след гала или сесия – това е по този начин наречената интеграция – а тя се състои в това, човек да може да извлече нещо позитивно за живота си от претърпяната умелост. И когато човек получи качествена противоположна връзка от психотерапевт или психолог е в действителност доста значимо, тъй като се слага ред на прекарването . Една част от прекарването може да е доста по-емоционална, да е без думи, без мисли, а по-късно би трябвало като преводачи да разберем защо става дума. Няма съвършени системи. Шаманите в другите точки по света си правят тяхната работа“, добави в изявление за „Нощен хоризонт“ Естебан Кутцвор.

 Гледка към река Амазонка, където се случват шамански церемонии Снимка: Славена Илиева

Според него доста от страните са изгубили познанието и мъдростта на локалните лечебни билки.

„ И като не знам какви билки имам в градината и защо биха били потребни, то аз не мога да ги употребявам пълноценно. Но за благополучие има култури, които са съхранили и предали това знание. И откакто приказваме за лечебни растения, които са употребявани години наред, тествани са, то имаме задълбочени знания за тях. И особено лечебните растения, както знаете нямат непряк резултат, не са токсични, няма по какъв начин да се злоупотреби и най-много имат позитивно влияние върху здравето на индивида. За силата на билките знаем от нашите баби, прабаби, от предците ни и към момента има такива места, в които се съхраняват тези скъпи познани я. В България в действителност има огромно знание за билките, на всички места можете да намерите магазинче с билки, чай, които имат изключителни качества и аз самият към този момент съм пробвал някои от тях. И за мен в България заради географското ѝ състояние, многото зеленина, тук в действителност има още доста какво да се учи за силата на растенията. И те са разнообразни от тези, които имаме в Испания или в тропическите страни като Перу, да вземем за пример. И няма значение дали ще изпиеш този чай или билка, качествата им се резервират, без значение от мястото, на което човек се намира. И точно с помощта на това през днешния ден можем в България да изпием чай от Индия или билки от Европа в Индия или да ги разпространяваме в други точки на света “.

Според него в Аржентина е напълно обикновено да имаш психолог, възприема се позитивно, а не тъй като си откачил. И тук би трябвало да разграничаваме следното – когато приказваме за психолог и психиатър. И не едно и също да имаш ментални проблеми от прочувствени подозрения да вземем за пример. Ако аз съм печален и не мога да си обясня за какво съм печален и по този начин минават три месеца в изолираност и горест, обикновено е да потърся помощ от психолог. Същото е, в случай че ви боли коляното към този момент три месеца и е напълно обикновено да отидете на доктор, с цел да разберете какво се случва с вас. Добре, каква е разликата, в случай че се обърнете към психолог и потърсите помощ. Виждате, че става дума за неща, на които би трябвало да потърсим отговор. Разбира се и в двата случая има хора, които постоянно ще се съпротивляват. Смятам, че менталното, физическото и прочувственото здраве са еднообразно значими и не трябва да ги подценяваме. А знаете, че менталното и прочувственото положение са толкоз значими, колкото и физическото и те са взаимосвързани . Например преяждам, тъй като това успокоява моята тревога – това значи, че имам проблеми с наднорменото тегло. Но вместо да се тъпча и да натрупвам килограми е добре да се обърна към психотерапевт и да разреша казуса с моята тревога и по този начин позволявам казуса с наднорменото тегло. Така че би трябвало да забравим предразсъдъците и да си обръщаме внимание на време.

 Традиции и митове за розовите делфини и причудливите форми на Амазонка Снимка: Славена Илиева

„ Ерманосис “ е организация, която се стреми към развиване на индивида. В началото бяхме малко хора, само че последователно започнаха да се причисляват и други и всеки като изобретател вървеше по неговия път. Сега сме доста по-голяма организация, в която вземат участие хора от разнообразни точки на света и сме като племе, като братя, които имат една и съща цел, а тя е да се развиват и да се усъвършенстват. Има испанци, аржентинците сме ние с брат ми, само че имаме и немски корени и доста други, като множеството неща се организират в Испания – дали другите практики, срещи. Имаме в разнообразни точки по света поддръжката на хора и групи, с които работим. За момента сме в 11 страни. Това е като мост, свързващ другите култури, традициите, технологиите, церемониите и психотерапията. Работи се на две равнища. С по този начин наречените церемонии се работи повече с страстите, със свързването със самия себе си, те оказват помощ, с цел да може човек да стигне до тези мъчителни места, до които ни е мъчно да стигнем, а по-късно се ползва и психотерапия, последвана от по този начин наречената интеграция. По този метод човек си взема нужното и по-късно му служи дълго време “.

Естебан Кутцвор подчерта, че в Латинска Америка тютюнът е свещено растение.

„И знаете ли, в случай че би трябвало да го подредим в листата на свещените растения, то бих го сложил преди всичко. Ако се замислим единствено за момент – тютюнът е на всички места по света, няма ъгълче на планетата, където да липсва и да не е част в живота на хората. Навсякъде има тютюн и не тъй като е волност продажбата му, а поради свойствата, които има. Той от антични времена е бил обвързван с хората. Функцията му е да пази хората. А знаете ли, човек има потребност да пуши, когато се усеща нерешителен. Разбира се, има пушачи, които са единствено обществени пушачи. И когато са измежду хора, когато излизат вечер и се намират на място, което е ново за тях, тогава пушат доста повече от нормално. И както споделих, тютюнът има защитна функционалност върху индивида. Има утешителен резултат и човек е по-спокоен, до момента в който пуши. А когато приказваме за рапе – това е тютюнът за смъркане, който е на прахуляк или на зърна, особено подготвен за смъркане, а не за пушене. И той е доста по-полезен, в сравнение с, когато се пуши, тъй като не стига до дробовете и това малко количество попада единствено в устната празнина. Но с изключение на да ни успокои, тютюнът оказва помощ за концентрацията. И тютюнът, който употребяват някой психотерапевти не е обработен, няма химия в него, той е чист, естествен. Например, черният тютюн идва от земите на Перу, занемарен, няколко месеца се суши, мощен е, не е прелестен за пушене, чист е. Използва се дима, посредством който се лекува. Не е като жълтия тютюн, който е обработен. И в случай че погледнем картата на света, лечители, шамани дали във Африка, дали в Латинска Америка, дали в Азия, Европа са употребявали и не престават да употребяват тютюна при молебствия, при лекуване и всички са наясно, че тютюнът има лечебни свойства . Тютюнът е свещено и мощно растение. Но също по този начин знаем и за ужасното пристрастяване към него. И още повече, когато се прибавят във фабриките стотици субстанции, които те пристрастяват“.

В някои страни тютюнът се употребява по два метода – на церемониите, когато се насочва молитва, а другият метод е когато се пие, сходно на чай.

„ Ако дозата е дребна ти оказва помощ да сънуваш, в случай че е по-голяма дозата, това води до изчистване на тялото. Ако имаш проблеми със стомаха или потребност да се изчистиш, и знаете, че обичайна медицина и в аптеките също продават хапчета за пречистване. Но ето в Индия се употребява по този начин наречената пача карма – солена вода, с която се извеждат шлаки, отрови, като това се случва, когато човек повърне . Когато аз трябваше да се пречиствам и бях с моите лечители, трябваше да изпия течен тютюн и след това да го изхвърля. Така че познатото ни пушене не е най-хубавият метод, по който можем да използваме качествата на тютюна “.

 Природата на Икитос, Перу Снимка: Славена Илиева

Най-голямата гала, която съществува – това е самият живот. Така е при психотерапевта или преди започване на гала, аз би трябвало да съм наясно какво желая, какво е моето желание. То е същото, като да отидеш в болница.

„Отивам в болничното заведение, само че за какво? Защото ме боли крайници, тъй като ме боли зъб или окото. И на церемонията е същото – отивам, тъй като изгубих майка си преди един месец и съм тъжна и желая да намеря решение, да преживея тази болежка, тази горест или пък имам подобен или подобен проблем, само че ми е мъчно да вземем за пример да се отнасям с обич към себе си или пък имам някакъв забранен спор в живота с майка ми, не се разбирам добре с татко ми, в работата ми непрестанно влизам в разногласия, или пък съм печален и не се усещам благополучен. Ако съм добре, то няма да отида в болничното заведение и да диря помощ, нали по този начин. Когато приказваме за гала някои хора идват, с цел да се свържат със себе си. А желанието, задачата, които си слагаме са като вашата географска карта – желаете да отидете на отмора, нали не грабвате куфарите и не излизате пред дома, с цел да хванете такси без да сте решили преди този момент на къде желаете да отидете? Има подготовка, къде тъкмо желаете да стигнете, вършиме проект на нещата. Разбира се, по пътя могат да ви се случат доста други неща, само че вие имате посоката “.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР