„Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на

...
„Категорично е доказано, че маските намаляват риска от разпространението на
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Повече ваксинирани означава ограничаване мутациите на вируса 


„Категорично е потвърдено, че маските понижават риска от разпространяването на болестта, не по-малко от 25%. Успоредно с имунизацията това оказва помощ да се преодолее пандемията, до момента в който стане ендемия“, това сподели по Нова тв акад. Богдан Петрунов, имунолог и алерголог.

„Не става дума за нарушение правата на хората. Всеки би трябвало да се грижи за личното си здраве, само че има и публично здраве. Това би трябвало да бъде разбрано и съвместено. В момента в доста страни се вкарва локдаун за неимунизираните.Трябва да има по-строги наложителни мерки“, добави той.

„Колкото повече имунизирани има, толкоз по-малко вирусът мутира, това е още една причина хората да се имунизират“, безапелационен е учен Петрунов.

За него работещи ограничения са – информация, пропаганда и агитация на имунизацията. „Всички държавни чиновници и работещи с хора наложително е нужно да се ваксинират“, уверен е експертът.

Той изясни високата заболяемост в страните с доста имунизирани с това, че след слагането на двете дози имунитетът е висок, само че след шест месеца към този момент е понижен, заради което е нужна трета доза.

Академикът не е последовател на финансовото стимулиране на хорат да се имунизират, за него не би трябвало да се заплаща.

„Трябва да се научим, че ще живеем в известни ораничения, това ще продължи най-малко още година и повече. Омикрон може да протича по-леко от другите разновидности, само че натоварването на здравната система е доста, не трябва да се успокояваме“, съобщи още той.

Специалистът не изключва опцията да има пик на случаите след празничните дни.

За него е доста по-добре, че Омикрон визира най-вече горните дихателни пътища. Той предложи предварителна защита и профилактика, усилване на имунната система, само че преди човек да е болен. След преболедуването по време на дългия Коронавирус още веднъж може да се ускорява имунитета.

Според акад. Петрунов родителите не би трябвало да се тормозят да ваксинират децата си, тъй като препаратите към този момент за изследвани и поставяни на доста деца, без да са регистрирани неприемливи странични резултати.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР