„Икономията може да помогне, но няма да е решителна. Нейното

...
„Икономията може да помогне, но няма да е решителна. Нейното
Коментари Харесай

Шефът на Асоциацията на топлофикациите: Висящ е въпросът дали ще има природен газ в България през зимата

„Икономията може да помогне, само че няма да е решителна. Нейното деяние няма да се усети в процентно изражение в разхода на горива. За мен към момента е провесен въпросът дали ще има природен газ в България през зимата. Притеснително е, че по това време „Булгаргаз“ пращаше предложения за сключване на годишните контракти през септември – най-малко през последните няколко години, в този момент не е по този начин.“

Това съобщи пред бТВ Кремен Георгиев, ръководител на Асоциацията на топлофикационните сдружения.

Мазутът не е опция, настоя Георгиев – това би било за спешна обстановка за 10 дни. 10 дни не е цялата зима, няма същинска опция на газа, добави той.

Според Георгиев газохранилището в Чирен не е задоволително да издържим без друго цялата зима. Той не се нае да прави оценка какъв брой дълго може България да изкара единствено с Чирен, даже да е нагнетено на 100%. Трябват ни доставки, е позицията на Георгиев.

До момента, след доставката на два танкера с полутечен газ от Съединени американски щати, към момента няма изясненост какво ще се случва.

В микса за юли е включен полутечен газ, само че не е ясно от кое място идва той. За специалиста е притеснително и че газът нараства през лятото, когато по принцип би следвало да поевтинява, тъй като никой не употребява парно. Каквито и да е облекчения и държавна помощ да има за клиентите, все е добре, заключи Георгиев.

В понеделник Ройтерс оповести, че в писмо от съветската компания се декларира, че поради форсмажор тя не може да подсигурява доставките за Европа заради “извънредни условия отвън неговия надзор ”. Според източник на организацията писмото се отнася за доставките през газопровода “Северен поток ”, който е главен маршрут за за Германия и други европейски страни. “Газпром ” към късния следобяд в понеделник не е коментирал достоверността на информацията. Как ще се отрази този форсмажор на газовите пазари, ще стане ясно напълно скоро.

В неделя вечерта стана ясно, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен лети в понеделник за Баку, с цел да подпише съглашение за доставки на 20 милиарда куб. м газ на година с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Обмисля се и увеличение на потенциала на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод, с цел да може да се транспортира това количество по две разклонения – към Италия и по IGB към България. В понеделник пристигна новината, че Фон дер Лайен е подписала меморандума от името на Европейска комисия.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР