„Хондурас е благодарен за подкрепата, която Тайван му е предоставил,

...
„Хондурас е благодарен за подкрепата, която Тайван му е предоставил,
Коментари Харесай

Новата президентка на Хондурас: Народът на Хондурас е благодарен на Тайван за подкрепата

„Хондурас е признателен за поддръжката, която Тайван му е дал, и се надява двете страни да запазят връзките си“, съобщи през вчерашния ден новоизбраната президентка Сиомара Кастро след среща с вицепрезидента на Тайван Уилям Лай, който е на посещаване в страната.

Хондурас е една от едвам 14-те страни с публични дипломатически връзки с Тайван. По време на предизборната си акция Кастро подмятна концепцията, че Хондурас може да се откаже да поддържа връзки с Тайпе в интерес на Пекин.

Китай ускори натиска си за понижаване на наличието на интернационалната сцена на Тайван, заявявайки, че демократично управляваният остров е китайска територия, която няма право на междудържавни връзки.

В коментар пред тайвански медии след срещата с Лай, който е в Хондурас за встъпването в служба на президентката, Кастро благодари на Тайван.

„Народът на Хондурас постоянно е признателен на народа на Тайван за поддръжката, която постоянно ни е оказвал“, сподели тя във видеоклип.

„Ние работим дружно, ръка за ръка, от доста години и се надяваме да запазим тези връзки.“

Лай се очакваше да организира публични диалози с Кастро и да достави материали за битка с пандемията от COVID-19, само че това беше анулирано, оповестиха тайвански медии, допълвайки, че двамата политици са се срещнали единствено за седем минути.

Лай сподели на Кастро, че Тайван ще ускори съдействието си с Хондурас и ще насърчи другарството сред страните, се споделя още в информацията за визитата. Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис също ще участва на встъпването в служба на Кастро, което може да даде на Лай опция да се срещне с нея, макар че американски публични лица споделиха, че евентуално няма да има публична среща.

В навечерието на изборите в Хондурас през ноември гостуваща американски делегация даде да се разбере, че желае централноамериканската страна да резервира връзките си с Тайван. Съединени американски щати са обезпокоени от възходящото китайско въздействие в техния заден двор.

Китай усилва напъните си да се наложи измежду останалите дипломатически съдружници на Тайван, като предишния месец още веднъж откри връзки с Никарагуа, съседка на Хондурас, и намерено съобщи, че се стреми да ги сведе до нула.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР