„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в

...
„Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в
Коментари Харесай

Румен Овчаров: „Булгаргаз“ се унищожава окончателно като доставчик на природен газ в България

„Булгаргаз“ се унищожава дефинитивно като снабдител на природен газ в България“. Това съобщи пред БНР някогашният министър на енергетиката Румен Овчаров. Според него „Булгаргаз“ се трансформира в „елементарен медиатор, от който никой няма нужда“.

„Още на 18 април „Булгаргаз“ е знаел, че няма договор“, акцентира Овчаров. По думите му точно на тази дата „Булгартрансгаз“ е резервирал потенциал на входа на Гърция и е „взел предварителни мерки“.

„Интересно за какво „Булгаргаз“ не търси снабдители, не се обажда на никой, не праща писма до никой да му достави газ и внезапно на 27-и излизат на конференция представителите на „Продължаваме промяната“ – няма политическо решение на съдружния съвет, няма решение на Министерския съвет – излизат Асен Василев и Кирил Петков и афишират, че България приключва договора“, разяснява Румен Овчаров.

„Съвсем съзнателно две седмици съвсем „Булгаргаз“ не прави нищо и не осведоми никого. Не осведоми и потребителите на природен газ. Всички стоят и чакат Политическа партия „Продължаваме промяната“ да излезе и да каже – ние ще напляскаме руснаците.“

„Още на 1 април по моя молба Таско Ерменков беседва с Корнелия Нинова, тя е разговаряла с другите представители на обединението и на 2-и или 3 април се организира съвещание на така наречен експертен съвет на обединението. Там нямаше никой от оперативното управление на България, единствено законодатели и хора отвън Народното събрание. Тоест нямаше кой да осведоми така наречен експертен съвет на обединението какво се случва. Така че някои от партиите в обединението са си свършили работата“, посочи ексминистърът.

„Газът, който използваме сега е руски“, разясни Румен Овчаров.

„Фирма МЕТ има запазен потенциал на остров Ревитуса за цялата година като се изключи един месец, само че през зимния интервал няма да стигне потенциалът на този терминал, в случай че и Гърция не заплати в края на този месец“, акцентира още той.

„Полша нагнетява цялата пролет, ние продавахме количества и си опразнихме хранилището“, означи още някогашният енергиен министър.

„Национално закононарушение е да се изпразва вместилище, в случай че се чака война или такава е започнала“, счита Овчаров.

Той цитира Мартин Лутер Кинг, че „най-опасни на този свят са откровеното незнание и съзнателната глупост“, само че посочи, че „в нашия случай нелепостта е безсъвестна“. „Защото се употребява за най-грубо обогатяване за сметка на всички останали жители.“
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР