„Белград, както София, има основен приоритет да накараме жителите, които

...
„Белград, както София, има основен приоритет да накараме жителите, които
Коментари Харесай

Главният архитект на сръбската столица Милутин Фолич: В Белград, като в София, убеждаваме хората да слязат от колите си

„Белград, както София, има главен приоритет да накараме жителите, които са привикнали да се движат с кола, да слязат от нея“, сподели основният проектант на сръбската столица Милутин Фолич. Той е в София по покана на основния проектант на столицата ни Здравко Здравков и взе участие в полемиката “Разговори за града ” – Трансформацията.

Управата в Белград се стреми и към екологичност на града, и в бъдеще той да кандидатства за европейска зелена столица. „ Най-големият проблем е да накараме хората да слязат от колите си. Целта е да има повече велоалеи “, сподели основният проектант на сръбската столица. Под 1% от хората в Белград карат колело. Съотношението е сходно и в София. Там няма метро като в нашата столица, занапред се създава план за такова.

Белград, както и София върви към основаването на разнообразни пешеходни пространства. Управата там има три основни стратегически цели. Първата е индустриалната зона да се изнесе от центъра на града. „ Второ – да приближим града към реката, трето – да променим йерархията в превоза “, сподели още арх. Фолич. Освен това Белград трансформира жп-трасе в един от най-дългите паркове в Европа. Ще бъде основан мост – произведение на изкуството при крепостта Кале Мегдан.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР