“Запознайте се с Петър. Той е на 30 години. Последните

...
“Запознайте се с Петър. Той е на 30 години. Последните
Коментари Харесай

Говори Петър в полицейски клип: Половин живот под влияние на наркотици

“Запознайте се с Петър. Той е на 30 години. Последните 15 е живял в друга от нашата реалност. Илюзорна. Измамна. Тази с наркотиците” – по този начин започва едно полицейско видео – опит за борба с опиатите. Клипът е направен от ОДМВР-Шумен особено за Международния ден за битка с наркоманиите. Полицията го пуска с вяра откровеният роман и препоръките на доктор да стигнат до повече, жертва на рисково въодушевление или още непрекрачили прага на илюзиите.
 trsh2606-4  trsh2606-2  trsh2606-2a  trsh2606-3
Като множеството младежи и Петър е желал да бъде друг. Да бъде съвременен, да бъде известен, да бъде със „ мощните на деня “. При него всичко почнало от любознание. Наркотиците. Болката, която го преследва и до през днешния ден. “Смених учебното заведение и смених средата. Съответно се появиха в огромна непосредственост до мен тези неща и ми стана забавно. По-големи от мен, с които дружах, които бяха по-лошият образец. На едно дете това се харесва, това го притегля. И аз желаех да бъда като тях. И мен по този метод да ме „ почитат “ останалите”, споделя искрено Петър. Първо била марихуана. Уж през днешния ден един път, само че на следващия ден отново и отново, и станало всекидневие. Така Петър се трансформирал в част от статистиката, съгласно която някои протягат ръка към опиатите, с цел да бъдат в крайник с модата. Други търсят способи за справяне с разнообразни проблеми – в учебно заведение, с другари, вкъщи.

И продължава: “Около година пуших единствено марихуана, след това пробвах хероин за пръв път и по този начин към този момент нещата станаха много по-сериозни. Около година нямаше кой знае какъв проблем. Бързо започнах да взимам всеки ден, да върша все по-големи бели, усещах, че нещата не са добре… Започнаха да се отдръпват част от приятелите ми. Знаех, че нещо не е наред”. Попадал и в полицията. Първия път на 15-16. Тогава не било ужасно, само че на 18 към този момент бил подготвен за присъда. И към този момент е осъждан. За какво ли не – обири, владеене на опиати, владеене за разпространяване и все с условни присъди… Докато най-после влезнал в пандиза за към година.

“Докато бях на хероин, абстиненцията си е много противен миг – не можеш да спиш, не можеш да си намериш място, гадене, болки по цялото тяло. В същото време човек няма сили за нищо… Доста противен развой, който минава за няколко дни, само че мъчно се издържа”, споделя на още неувлечените Петър. И поучава: “В момента най-масово е марихуаната, която не е като марихуаната от едно време, да кажем като отпреди 15 години. Последиците са много по-различни. Масова е използването на амфетамини, метамфетамини, всякакви дизайнерски дроги, като прахчета, които се поръчват по интернет, примес със всякакви билки – така наречен чай. Страшни са последствията по-скоро! За доста къс интервал от време човек може да си нанесе такива вреди, че няма гаранция дали може да се “върне” даже и да приключи употребата… И съм имал нагледни образци – хора, които са употребявали, ами.. скапват си мозъка”.

По думите му в този момент нови дроги излизат непрестанно. За последните 8 година има над 700 типа опиати, чието наличие никой не знае, “защото всеки с тройка по химия може да си изтегли една формула от някъде, да си сглоби нещо, без да знае какви са последствията и да се тупаме в гърдите по улицата и да споделяме „ доста е крепко “”. “Никой не се е родил наркозависим”, споделя Петър и признава, че най-трудното е да се откажеш. “Човек си намира хиляди разнообразни оправдания единствено и единствено да не поеме този сложен път, тъй като отказването от една взаимозависимост – от опиати, алкохол или каквото и да е, не е елементарно. Изисква старания, жертви … мъчно е”, изяснява от опит.

За благополучие през днешния ден Петър е от другата страна. Чист е и оказва помощ на наркозависими, които търсят метод да се оправят с казуса, наименуван опиати. “Аз съм изгубил много приятели…Тях не мога да ги върна и не мога да върна страданията, които съм предизвикал на фамилията ми”, приключва описа си той.
А от полицията са безапелационни:”Употребата на опиати лишава значими неща. Няма обстановка, поради която си коства да посегнем към дрогата. Винаги има по-добро решение, по-добра опция. Личен е изборът да си подвластен! Изборът да си свободен също!”

Д-р Петко Загорчев, токсиколог, завеждащ Спешно поделение в МБАЛ- Шумен: Има смъртоносни цигари от едно дръпване. “Няма безвредна дрога, безвреден банкет и доза. Скуката е една от аргументите, заради които част от младите протягат ръка за първата марихуана, за първата си доза от навлизащите от ден на ден разновидности на дизайнерска дроги. За страдание те се оказаха едни от най-страшните неща. Пострадалите от синтетични канабиноиди доста постоянно попадат в незабавните отделения. Странното е, че тези субстанции се свързват с канабиноидните рецептори в мозъка, до момента в който марихуаната и нейните деривати водят до краткотрайна връзка. Синтетичните канабиноиди образуват извънредно трайна връзка, не могат да бъдат откъснати от тези рецептори, повлияват се дълбоки структури на мозъка и картината е страшна.

Обикновено канабиноидът е неустойчив във водна среда и се разтваря в лакочистител или в ацетон. Наръсват се билкови нарязъци под формата на тютюн с този ацетонов разтвор, след което ацетона се издухва с мощен вентилатор и канабиноидът остава по билковия препарат. От получената примес се свиват цигари. Тази цигара при пушене вкарва синтетичния канабиноид в организма.

Изследвания в Токсикологичната лаборатория във ВМА на закупени с подставени лица 10 цигари са посочили, че в три от цигарите няма изобщо синтетичен канабиноид, в 4 има доза, отговаряща на токсичната и в останалите са открити дози, превишаващи пет пъти смъртоносната доза, заради неравномерното разпръсване на препарата. Което означа, че от такава цигара са задоволителни едно или две дръпвания, с цел да се загуби схващане и да спре сърцето. Аз не имах вяра на децата на 13-14 година, които ми споделяха: “Един път единствено дръпнах и изгубих съзнание”. Затова в една компания с наивни, за първи път опитващи такава цигара младежи, поднесена от някой по-опитен, за жалост първото дръпване и поемане на този артикул може да бъде финален. Има такива случаи – чай в Шумен и от едно само дръпване едно момиче си отиде на 17 година в мозъчна кома. Идват при нас, за жалост в една жалка картина. Имаме случаи, които постъпват с епилептичен спазъм и най-жалко е, че направените проучвания – енцефелографски, демонстрират епилептични огнища в мозъка. Много постоянно се трансформира характерът, изключително при по-хиперактивните деца, с цел да стигнат до шизофреноподобни, циклофреноподобни, маниакални положения. Включително и положения, в които човек може да бъде обществено рисков и криминогенен контингент, а измененията в душeвността остават за цялостен живот. Няма какво да се лъжем. Когато при подрастващите има под паника разстройства доста постоянно в основата им стои приложимост на наркотик”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР