“Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика.

...
“Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика.
Коментари Харесай

Столичната община ще проведе пилотен проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

“Провеждането на скринингови проучвания е извънредно значимо за ранната диагностика. Досега Столичната община е провела стратегия за скрининг на разнообразни онкологични болести. С сходни скринингови стратегии покачваме информираността, предварителната защита и ранната диагностика, което избавя човешки животи”. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията “Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг”, проведена от Българския Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина в съдействие с основания в Брюксел Европейски Алианс за Персонализирана Медицина, оповестяват от Столична община.

Кметът Фандъкова уточни, че до момента към 20 000 дами от София са включени в програмата за скрининг на рак на млечната жлеза, която предприе Столичната община преди четири години.

Тази година се планува провеждането на пилотен план за скрининг на дихателната система. Един от методите за ранна диагностика на белодробни болести е флуорографията на дихателната система и на белите дробове.

Отчитайки значимостта на постоянната профилактика за навременното разкриване на заболяването и осъществяване на животоспасяващо лекуване за предварителна защита Столичната община ще организира скринингово флуорографско проучване на положението на дихателната система на жителите на София.

Предвижда се проучванията да се правят от доктор – експерт по пневмология и фтизиатрия, с мобилен флуорограф, който е благосъстоятелност на “Втора многопрофилна болница за интензивно лечение – София”. Проектът ще се реализира в партньорството със Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести”.

Общинските лечебни заведения организират от време на време безвъзмездни профилактични прегледи и сега във Втора градска болница не престават такива.

Участниците в конференцията приветства и председятелят на БАППЛ доктор Жасмина Коева-Балабанова и Денис Хорган, изп. шеф на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР