“Не съм и няма да бъда бухалка в ръцете на

...
“Не съм и няма да бъда бухалка в ръцете на
Коментари Харесай

Рашков за ареста на Борисов, КПКОНПИ, “Капитан Аднреево” и бухалка ли е

“Не съм и няма да бъда бухалка в ръцете на който и да е”. Така вътрешният министър Бойко Рашков разяснява в изявление за NOVA рецензията към структурата на КПКОНПИ, която беше препоръчан да оглави, че тя ще се трансформира във “втора прокуратура и бухалка”. По думите му той надали ще може да бъда използван като средство, както при предходните ръководства са били употребени институциите. “Преди ръководството имаше мутренски темперамент, изрази, изказ и така нататък Сега нещата са различни”, акцентира силовият министър.

Той беше безапелационен, че не е обезпокоен дали ще получи политическа поддръжка за поста. “Да ви кажа искрено, това не е паника за мен и повярвайте ми, аз ще приема и едното и другото – и в случай че получа и в случай че не получа поддръжка. Ако не получа подкрепа  – това няма да повлияе на душевното ми положение по никакъв начин”.

Ето текста на цялото изявление с вътрешния министър Бойко Рашков, което се е провело в петък рано сутринта:
Проследихте ли митинга от четвъртък вечерта, по какъв начин бихте оценили реакцията и работата на полицията?
Мисля, че реакцията и работата на полицията е съвършена, освен на тази демонстрация през вчерашния ден. Изобщо като държание те са си на мястото. Няма излишно използвана физическа мощ, няма потърпевши жители и то това е от 1 година насам.
Имаше обаче изказвания от депутати, че не е имало задоволително служители на реда и че не са били съответно предпазени. Съгласни ли сте с тази теза?

Не. Мисля си, че разстановката на силите е направена както би трябвало по проект. Лично аз не забелязах пропуски в работата на служителите на реда.
Нека да обърнем внимание на случилото се в Перник, където младо момче е упражнявало, твърди се, систематичен тормоз над доста хора. 23 обвинявания, нито една присъда, за какво няма никакво правораздаване, за какво няма осъдени и за какво няма чувство за правдивост?
Една от аргументите е, че неговият  татко е прокурор. Най-вероятно неговите сътрудници прокурори не са желали да изпадат в спор с него и това момче очевидно е нападателно е било защитавано по някакъв метод. Прокуратурата не се е постарала да стартира бързи дейности по следствието. Имало е каузи, които са формирани за побоища и за причиняване на телесни повреди за напълно почтени жители, демонстративно със снимане на това мъжество, заснемано по улиците на Перник. евентуално се е гордял с това, което е правил. Прокуратурата е направила отказ в Перник и тези каузи много време са преседели във Върховен касационен съд. И когато случаите започнаха да получават гласност небрежно набързо започнаха делата да се движат. Пита се за какво? не може ли незабавно, тъй като в случай че бяха подхванати дейности неотложно при първия случай, нямаше да има първи и втори и трети. Малко се знае, само че тези дни, ми демонстрираха един клип, където – нека не е монтаж – този същия юноша е бил служител на реда, който дирекция вътрешна сигурност откри, само че ние не намерихме заявителки материал от този служител на реда. Аз държа този случай да бъде обяснен, най-малкото за какво този служител на реда е мълчал досега до момента.
Вашите допускания какви са?
Версиите може да бъдат разнообразни – от боязън до някакво съучастничество в нещо, не мога да кажа към този момент, следва инспекция.
Вие казвате, че прокуратурата носи една от главните виновност в тази ситуация, само че наши източници настояват, че жалбите против бияча са били късани и хвърляни в кошчето от локалната полиция, че доказателствата са показвани на който би трябвало. Имате ли такава информация, можете ли да я потвърдите?
Нямам информация, ние скоро сменихме управлението в Перник. Това, което ми казвате, аз ще разпоредя незабавно да бъде тествано.
Също по този начин знаете какво споделя кметът на Перник – ще желае помощ извън, в случай че пернишката полиция не може или не желае да се оправи с хора, които бият почтени в Перник. Не може или не желае полицията да се оправи?
По-скоро от случаите, с които ме срещнаха, жителите не смеят да се оплачат публично. Вероятно в действителност там царува сковаващ боязън да потърсят подпомагане от полицейските служби. евентуално се преценяват с това събитие, че този юноша е наследник на прокурор от окръжната прокуратура в Перник.
И да поговорим за бащата на бияча, знаете, че е бил съден и оневинен за лихварство. Би ли следвало и той да се отдръпна от поста си – персоналното Ви мнение?
Какво да ви кажа – младежът е пълновръстен и да дава отговор за постъпките си. Въпрос е на морал дали татко, който е прокурор и е отгледал този юноша, ще постъпи по този метод.
Време ли е да търсим морал и в различен един случай, с който доста интензивно се занимавахме последната седмица – открити и арестувани ли са нарушителите и знае ли се какви са претекстовете да извършат този побой?
Там е много сериозен случай, водим много интензивно следствие. Извършителите, биячите, са в ареста всички.
И Пиже?
Да, и синът и бащата. Ще изясним доста деликатно аргументите за това нападателно държание, само че аз ще обърна и на друго нещо внимание – за държанието на самите служители на реда. Те са представители на властта, те са въоръжени, били са петима. Не съм уверен, че са създали всичко допустимо, с цел да се опълчват на дейностите на самите нападатели.
Защо?
Проверката ще каже.
А какво допускате?
Че са показали неприемлива бездейност.
От боязън ли?
Ще забележим.
Какво е здравословното положение на 5-мата чиновници в Самоков?
Има телесни повреди изключително при единия. Но тези хора би трябвало да си извършват ролята с повечко убеденост, тъй като са представители на страната. И пазят ползите на цялото общество.
Възможно ли е да бъдат осъдени, тъй като не са го създали?
Не, не ми се коства удачно – хем потърпевши, хем осъдени. Ще пристигна допълнително, само че си заслужава да бъде говорено с тях. да бъде разговаряно с директните им ръководители. към Министерство на вътрешните работи има институт по логика на психиката, ние организираме такива занятия с хора подложени на риск и експанзия и принуждение.
По друга една тематика желая да Ви запитвам – тя се трансформира в основна и за политически дневен ред на обществото – тази за Капитан Андреево? Депутат от Политическа партия стартира тезата, че на е бил покровителстван трафикът на хероин, Вие имате ли информация за такова нещо?
Такива данни нямам, само че не изключвам подобен трафик, тъй като даже освен – това е меко казано. Обичайно се откриват по-малки или по-големи колета през тези гранични пунктове. И такива има много.
Възможно ли е сходен трафик да е бил способстван от тази лаборатория, за която се зададоха към този момент прекалено много въпроси?
Винаги е допустимо и освен посредством лабораторията и през други пътища. Въпросът е дали са разкрити.
Друг народен представител от Политическа партия твърди, че граничният пункт е владеене на Ами и Таки. Такава информация постъпвала ли е при Вас?
Има такава информация, само че тя е мъчно доказуема, тъй като се работи с лица представители на сходни персони, които споменахте Вие, само че и други. Така че е допустимо те да са покровителствали, само че това не се прави по този начин очевидно, както някои мислят.
Има ли към този момент информация кой е заплашвал депутати от Политическа партия поради проблема с „ Капитан Андреево ”, кой се е опитвал да дава подкупи, такива случаи към този момент са известни в общественото пространство?
За последното – да, доста изтече информация, въпреки че не е редно да изтича информация. Не беше редно да се дават сходни изявленията, тъй като това ще затрудни следствието на сходни случаи по отношение на това даван ли е рушвет от един жител на различен. Струва ми се, че трябваше да се изчака малко, с цел да може да се потвърдят и да се опровергаят тези събития. Сега ми се коства, че ще се затрудни този развой и ще се вземат ограничения от заинтригуваните лица и така нататък Бедата е и в това, че са минали 5-6 месеца от подаването на сигнала, а той не е подаван в Министерство на вътрешните работи. Що се касае до първия въпрос – дали са известни имената – някои да, някои не. Но въпреки всичко и тук би трябвало да бъдем спестовни към информация, тъй като би трябвало да потвърждаваме тази или онази закана за едно или друго и да вземем съответните ограничения другояче ще се самолишим от такава опция.
И въпреки всичко имате визия най-малко за някои от имената, които са отправяли такива закани. Това са действителни сигнали?
Реални сигнали са, да и по тази причина във връзка с някои известни персони взехме защитни ограничения, това е реалност.
Имало ли е непосреден риск за живота им – на Христанов и проф. Даскалов?
Вижте, ние преценяме степента на риска, тази комисия, която разисква сходни въпроси. Комисията е счела, че е редно да се назначи да има отбрана, тъй като по-добре е да сгрешим по повод степента на застрашеност, в сравнение с да не вземем ограничения.
Работи ли Министерство на вътрешните работи по проблема с проф. Моллов, за който се твърди, че е индивидът от записа дал 100 000 лева?
Да, работим, само че към този момент нещата не са при нас.
Вярвате ли в тезата, че това е повода за рухването на обединението?
Това са партийни секрети, не всички от тях можем да узнаем.
Имате ли допускане за тази партийна загадка?
Да, имам.
Можете ли да ни кажете?
Благодаря за интереса, само че не.
Кой и по кое време Ви предложи позицията за началник на КПКОНПИ?
Всички видяха на една ПКФ в bTV, аз седят отдясно на премиера и тогава той съобщи пред всички, че аз бих бил подобаваща кандидатура.
Предполагам не сте разбрали от конференцията?
Защо допускате по този начин?
Питам.
Нека приемем, че не е по този начин. Че пред всички е оповестил, че съм подобаващ за тази позиция.
Допускам, че доста хора, които ни гледат сега си задават въпроса – не е ли началник на КПКОНПИ по-ниска позиция от министър на вътрешните работи?
Аз ще им отговоря, че всяка една от тези позиции има доста значимо значение за цялата страна и аз примерно не считам, че би трябвало а се стреми човек постоянно към по-високата позиция, тъй като в случай че човек е с задоволително опит и знания, ще бъде потребен, в случай че извършва една от двете длъжности. Така че за мен няма безусловно никакво значение кой какво приема за по-висока служба – тази на министър или на ръководител на КПКОНПИ.
Къде битката против корупция ще е по-ефективна?
И на двете места. Аз съм много деятелен човек и няма никакви варианти да се оправя с една от двете функционалности.
Доста деятелен човек, казвате, само че депутатите от Има Такъв Народ настоявам, че Кирил Петков е свързал номинацията с Вашата възраст и невъзможността Ви да извършите промяна в Министерство на вътрешните работи, по тази причина отивате в КПКОНПИ?
Отговарям, че това са политически брътвежи. Там един младеж обича микрофона, камерите, приказва постоянно, няма какво да каже друго и повтаря едно и също. Ние с премиера работим доста добре, не виждам аргументи той да се изрази по този метод.
Друга рецензия към, структурата на КПКОНПИ е, че тя ще се трансформира във втора прокуратура, само че бухалка не на тези, а тези?
Ако виждате в мое лице човек, който може да бъде употребен като бухалка, ще сте права, само че надали ще кажете, че мога да бъда използван като средство, както при ръководството на Борисов бяха употребени институциите, тъкмо като бухалки. Цитирам – размазване на един, на различен, който не слушал Борисов, който не изпълнявал това, което му е казано. Цитирам – ето в този момент ще задържим еди кой си или аз ще гушна в този момент тези къщи за посетители. И други сходни изрази на махленски език, които издават настройката и позицията на човек, който употребява държавните органи като бухалка. Само че сме в друго време, времето на Борисов колкото и дълго да беше изтече. Управлява друго държавно управление, две служебни едно постоянно и няма място и аргументи да се по прилика вършат избори преди и в този момент. Преди ръководството имаше мутренски темперамент, изрази, изказ и така нататък Сега нещата са разнообразни. Освен всичко не съм и няма да бъде бухалка в ръцете на който и да е.
Има ли риск обаче, знаете каква е политическата конюнктура, след вас в случай че станете началник на КПКОНПИ, да пристигна различен, който ще я ръководи по този начин, както вие твърдите се ръководи първата прокуратура?
Не, в плана с който съм осведомен, не проумявам такава концепция КПКОНПИ да се употребява като 2-3 прокуратура, което е невероятно по конституция. по какъв начин по този начин? Това са изрази, които се употребяват с политически цели – или не познават плана или желаят да кажат – абе, тоя план го оставете, той е нездравословен за обществото и страната. Прокуратурата е една и тя е заложена само в Конституцията на нашата страна.
Ще получите ли политическа поддръжка с цел да оглавите КПКОНПИ?
Да ви кажа искрено, това не е паника за мен и повярвайте ми, аз ще приема и едното и другото – и в случай че получа и в случай че не получа поддръжка. Ако не получа поддръжка това няма да повлияе на душевното ми положение по никакъв метод.
Ако въпреки всичко бъдете определен, кой ще седне тук във Вашия кабинет на стола на вътрешния министър?
Това е въпрос, който ще се реши от политиците. Но единственото ми искане е да се продължи линията, тъй като полицейските служби правят работата си добре.
Вие казвате – полицейските служби работят добре, служителите на реда обаче не са удовлетворени. Готвят се да блокират пътища, ще не престават митингите и не са сигурни, че ще получат това, на което се надяват?
Аз съм с тях, аз не съм против тях. Аз съм за нарастванията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Защото нито един различен държавен орган не стои – най-очевадното на улицата и когато има митинги и хора нападателни, които атакуват служителите на реда, те се въоръжават с неизчерпаемо самообладание и стискат със зъби. Независимо от формата на експанзията и нощес са се пробвали да ги предизвикат.  Въпросът не зависи от нас, а от Народното събрание. Много се надявам предлагането, което е направено за 25% нарастване на заплатата, да бъде изпълнено.
На едно мнение ли сте обаче и за промяната – вие казвате, тя е подготвена на 98%, те споделят – това е реплика на промяна? Кой е прав?
Опасявам се, че някой не е прочел, това, по което работим 4-5 месеца. Опасявам се. Или различен, който си мълчи. Това е резюмето на измененията, които са осъществени и са факт. Мога да покажа заглавието, несъмнено, – промени в Министерство на вътрешните работи декември 2021 – май 2022. забележете, ние работим 5 месеца по тези промени.  Всички са взели участие в разискването на тези промени, който сме създали.
Това е към рецензията, че не сте се допитали до синдикатите?
Те са известени, изпратен им е този материал.
Имали ли са време да отговорят?
Имаха време 7 или 10 дни да изразят мнение, както и време да отговорят за изваждане на противопожарната дирекция от Министерство на вътрешните работи и да послужи тя като основа за основаването на независима държавна организация за пожарогасене и да е модерно решение и да може да има ранга на министерство.
Това разминаване, за което Ви попитах, има ли политически подтекст в митингите. Виждате ли подобен?
За страдание, ми се коства, че чиновниците, които се занимават със синдикална активност в Министерство на вътрешните работи. А синдикатите в Министерство на вътрешните работи към този момент са 10. Като да се увличат малко по политическа работа. Няма нищо неприятно да контактуват с парламентарните сили, само че стартират да излизат от рамките на синдикалните активност.
С коя политическа мощ контактуват най-интензивно?
Струва ми се, че по този начин избират ГЕРБ.
Нека да си поговорим за ГЕРБ, каква е вашата равносметка след арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?
Многократно министър председателят сподели – няма недосегаеми. Законът е един за всички. Това е главният извод. Второ – не споделям оценката, че е осъществено нещо незаконосъобразно. По-скоро съм податлив да приема, че някои се плъзнаха по по-лесното оглеждайки заповедните за задържане и търсейки официални аргументи да се анулират тези заповеди. Боя се, че никой не се постара да прочете дори и в този момент се колебая, че има подобен, който е прочел 470 страници материали събрани преди издаването на тези заповедни за задържане за 24 часа. Става дума за данни от 3 източника и в три посоки – едното е отчет на държавната финансова ревизия по времето на Борисов. Тогава е осъществена такива инспекция и тогава са направени изводите, отчетът е действителен – по него никой не е взел ограничения, нито административни, нито наказателни, въпреки че самата прокуратура и то от профилираната са я упълномощили тази инспекция. тя е станала факт и се отнася за активността на хазартната комисия, която е станал причина в държавния бюджет да не влязат над 500 милиона лв.. Вторият източник на информация е обвързван с това, другата тенденция, което прокуратурата също не приключи по ясни или неразбираеми аргументи – за кюлчетата със злато в шкафчетата на Борисов, пачките с евро отново там и в резиденцията, където живееше като министър председател. И на процедура ние като общество нямахме отговор – най-малко да каже проверихме банкнотите по номера, разбрахме или нищо не разбрахме. Или ревизираме тези кюлчета от кого да създадени, от кое място са купени и по какъв начин са попаднали в шкафчето на Борисов. Ще прибавя и различен един материал, по който прокуратурата още веднъж мълчи и бездейства. Това е онази информация, която ни беше изпратена от испанската полицията, в която има едно извънредно смущаващо изречение, че полицията е събрала данни, че някогашният министър председател на БГ Бойко Методиев Борисов е взел участие в интернационална скица за пране на пари, тъй като там има една къща, която никой не знае по какъв начин е финансирано нейното закупуване и там живее една жена, с която той може би има някакви връзки и така нататък Но нашата прокуратура стане ли отношение на някогашните ръководещи тя не работи. И третото като значимо в този случай са данните от Васил Божков, подписани саморъчно от него за изнудването, което е било упражнявано от страна на някои от тези лица на управителни длъжности върху неговия бизнес.
Критиката Ви към прокуратурата е ясна, само че и Вас ви подлагат на критика, изключително някогашните съдружни парньори, че не сте направили както би трябвало този арест и че сте трансформирали Бойко Борисов в воин?
Е, това са такива оценки, които бих споделил, към този момент приказват за настройките в Има Такъв Народ да изоставен обединението. Иначе не мога да си обясня сходно мнение да се изрази, тъй като то не регистрира,че пол.служители хвърлиха месеци труд да съберат тези доказателства в 500 страници. Никой от Има Такъв Народ не се поинтересува какви са тези материали, ако  бяха попитали. щяха да им кажа. Това са доста несериозни разсъждения, извънредно несериозни, те не показват политическа зрялост, оставете правния аспект. Никой не е задължен да бъде познавач. правото, те имат други специалности. Но във връзка с политическата зрялост, мисля, че им липсва.
Знаете ли за какво напуснаха обединението?
Неясна е повода. Има някои съвпадения, които са забележими, тъй като аз присъствах на съвещанието на Министерски съвет, когато господин Караджов и другите представители напуснаха съвещанието. Нямаше сериозен мотив за какво го вършат, в случай, че се внася бюджетът на страната. Ако някой не е склонен, ще изрази мнение. И там бяха употребявани изрази, които не вършат чест. Това беше формалният мотив, само че на мен ми се коства, че има различен. Дано не съм прав.
Какъв е той съгласно Вас?
Зададоха се четири, а с едни други още 2 – 6 милиарди лв. за пътища, автомагистрали, настоящи поправки и така нататък Солидна сума. Изключително. И когато не се реализира единодушие, по този начин мисля аз, без да наемам държавното управление, по какъв начин да се употребяват тези пари, те се отдръпнаха. Но в случай че не се вземат виновни ограничения в тази връзка – знаете ли какво ще стане, тези, които по времето на Борисов бяха получили големи бюджетни средства 50 и повече % предплатено да вземат участие в строителство на Хемус и сега нито строят, нито връщат пари, тази концепция за 4-,6 милиарда лв., вероятността е те още веднъж да се изсипят в на тези компании банковите сметки. А при нас в Министерство на вътрешните работи постъпи информация с висока степен на меродавност, от която може да се направи извод, че тези пари, които не са били изхарчени за строителството на Автомагистрала Хемус, се раздават за други строителни активност, само че персонални разноски за построяването на първокласни селища, закупуването на скъпи парцели до София. и отвън София.
Това има ли общо с Има Такъв Народ?
На този стадий не мога да настоявам такова нещо. Разбира се, споделям Ви единствено фактология, само че в същото време Автомагистрала „ Хемус ” не се строи.
Да разбирам вярно, че съгласно вас, разривът в обединението се е случил поради Автомагистрала “Хемус”?
Това е една от аргументите, считам, че парите не рядко са причина за раздори.

Допускате ли, министър Рашков, че това може да е последното Ви изявление в качеството Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) на министър на вътрешните работи?

Всичко позволявам и това не ме тормози.
Ако се стигне до рухване на държавно управление и различен кабинет в границите на този парламент, може ли да ви забележим като вътрешен министър в границите на кабинет, чийто министър председател не е Кирил Петков?
Не мога да планувам такива неща на този стадий.
Опитвала ли се е някоя политическа мощ да Ви притегли на този стадий?
Ще Ви успокоя, не.
Ако приемем, че властта си тръгне – кое ще определите като най-големия Ви триумф и неуспех?
То не е единствено едно. Разбира се промяната, стопирането на престъпния избор, нещо, което за някои партии беше голяма политическа загуба и непредвиден удар със законни средства да се отстрани пазаруването и продаването на гласове в нашата страна.
А най-големият Ви неуспех?
За неуспех не мога да приказвам.
Как виждате хоризонта на властта?
Хайде да приказваме идната седмица.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР