“Денят на Националния празник е ден за дълбок поклон пред

...
“Денят на Националния празник е ден за дълбок поклон пред
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Свеждаме глава в знак на поклон пред опълченците, чиито имена историята не запомни, но завинаги нарече герои, светци и мъченици!

“Денят на Националния празник е ден за бездънен реверанс пред героите от Руско-турската Освободителна война. Ден е и за реверанс пред българската история. Нека не пренаписваме личната си съвест в безплодни разногласия кое е началото на новата българска страна. Сан Стефано, Съединението, Независимостта не са дати от календара или единствено събития, те са част от нелеката орис на генерации българи по пътя към свободата и националното единство. Това са дати на национално самочувствие”. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на гала по отбелязването на 140 години от Освобождението на България пред Паметника на опълченеца в София, оповестяват от прессекретариата на президентството.

“Българското опълчение е най-категоричното удостоверение, че един народ, макар петте века иго, е жив, ще води война с цената на всичко за свободата си и ще построява нация и държава”, означи вицепрезидентът. Илияна Йотова дефинира като нелепи изказванията, че сме получили безплатно свободата си. “Именно тук е мястото да кажем, че никой няма право да протяга ръка на паметта на тези, които оставиха костите си пред Стара Загора, на Орлово гнездо, Шипка и Шейново, и на тези, които отделяха от хляба на децата си, с цел да ги нахранят, почувствали свободата”, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът означи, че подвигът на опълченците не би бил вероятен без духовната мощност на Българското възобновление, без духовната поддръжка на православната черква, без неописуемата жадност за независимост, любовта към отечеството и обезверената храброст на потопеното в кръв Априлско въстание.

“Свеждаме глава в символ на реверанс пред опълченците, чиито имена историята не запомни, само че вечно назова герои, светци и мъченици. Този завет получихме от родителите си, този завет оставяме на децата си”, съобщи Илияна Йотова пред стеклите се да отдадат респект пред Паметника на опълченеца хора.

По-рано вицепрезидентът участва на церемонията по издигането на националното знаме на Република България пред Паметника на Незнайния боец, в която участваха заместител министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР