– Старши комисар Машов, до каква степен е овладяна битовата

...
– Старши комисар Машов, до каква степен е овладяна битовата
Коментари Харесай

Димитър Машов, директор на ОДМВР във Велико Търново, пред „Труд“: Без компромис за бандитите в МВР

– Старши комисар Машов, доколко е овладяна битовата престъпност в търновска област?
– Криминогенната конюнктура в региона е овладяна и няма напрежение даже и по селата. Ръководството на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи непрестанно организира срещи с жителите на дребните обитаеми места. Има графици за банкет на жители. Всички сигнали са заведени като заявителски материал и по тях са формирани досъдебни производства. Благодарение на комплексните ограничения и превантивната активност, има фрапантно понижение на кражбите по селата. Нямаме тежки престъпни закононарушения като грабежи, свързани с побоища или различен тип принуждение над възрастни хора.

– До преди 2-3 година хората по селата бяха пропищели от набезите на апаши. Сега имуществото на локалните хора в сигурност ли е?
– От срещите с популацията по селата прави усещане, че няма място, където хората да не познават локалния полицейски контрольор, знаят телефоните за връзка, основана е отлична връзка и с кметовете. Благодарение на това взаимоотношение, имаме висока разкриваемост. Помага ни и непрекъснатата съгласуваност със прилежащите регионални дирекции. Имаме общ проект за деяние и с частните охранителни компании. След инструктажите на полицейските дежурства, се вършат срещи с мобилните екипи на охранителните компании и им се слагат задания за търсени лица, коли. Отличната съгласуваност и взаимоотношение с прокуратурата и съда докара до това, че хората от района към този момент са спокойни, че причинители на тежки закононарушения не се разхождат на независимост. Освен това е открито редовно наблюдаване на лица с две и повече присъди. Характерното за региона е, че болшинството от причинителите на закононарушения са гастрольори.

– Областната дирекция се подрежда на едно от челните места по разкриваемост на закононарушения. Конкретни обстоятелства?
– На територията на ОД на Министерство на вътрешните работи са регистрирани 3271 закононарушения, а за предходния интервал те са били 3179 действия. Имаме лек растеж на броя на закононарушенията с 3,39 %. Разкрити са обаче 1874 престъпления, против 1817 за 2016 година Реално има нарастване на разкриваемостта с 0,57 на 100. Преобладават закононарушенията срещу собствеността-1456 действия при 1564 за предходния интервал.

– А икономическата престъпност?
– Работим по разнообразни посоки, едното от тях е контрабандата с акцизни артикули. М.г. са конфискувани 390 549 къса цигари, при 228 680 къса за 2016 година Конфискувани са 335 кг контрабанден тютюн и 22361 л алкохол и спиртни питиета. Предотвратените вреди за държавната хазна са за 209 280 лева

– Казват, че Търново е един от трите центъра в страната за търговия на контрабандни артикули. Имате ли спецоперации по това направление?
– Имаше няколко реализации със арестувани огромни количества контрабандни артикули. При едната бяха задържани две лица и конфискувани 262 260 къса цигари. Другата по-значима интервенция бе на тир-паркинг край Килифарево -14 800 къса цигари без бандерол.

– Областта се слави като Меката на телефонните измами. Има ли резултат от основаната м.г. спецгрупа против мошениците?
– Откакто е образувана тази група, има извънредно положителни резултати. Само за 2017 г са регистрирани 34 телефонни измами в региона за 90 643 лева, 5300 евро, злато и бижута. 24 от тези закононарушения са разкрити. Това е 70,58 % разкриваемост. Жертвите са възрастни хора на 75-80 година Привлечени са към наказателна отговорност 12 причинители. Извършва се и систематична работа. Около 80 % от разкритите измами в цялата страна са със съдействието на нашата група. На15 юни м.г. бяха арестувани 4-ма души след осъществена телефонна машинация. Впоследствие се оказа, че те са създатели на още 12 измами.
Пак при взаимна интервенция с сътрудници от прилежащи регионални дирекции бе разрушена група от Ветово. Задържани бяха двама измамници и едно муле, които от 4-ма възрастни хора бяха прибрали 40 000 лева На 10 ноември м.г. след машинация на жена сътрудници от София заловиха  мулето, а чиновници от търновския бранш арестуваха 4 лица от Горна Оряховица. Задържането стана в с- Джулюница и се оказа, че единият от задържаните е доайен в телефонните измами.

– С какви други “удари ” можете да се похвалите?
– Неутрализирахме две банди, които правиха из цялата страна домови обири. Първо заловихме двама изпечени крадци от прочут контингент. След месец в ареста се озова и рисково трио от София, което беше следено и арестувано след кражба от жилище, а незабавно по-късно и на каса с револвер и пари. И петимата рискови причинители са за непрекъснато в ареста. В килията е и млад сериен апаш, направил 14 похищения на дребни магазинчета, тотопунктове в разнообразни райони.

– Какво е противодействието на разпространяването на опиати?
– М.г. са конфискувани 54,4 кг марихуана , 243 стръкове канабис, амфетамин и метаамфетамин-40,7  кг и 80 000 таблетки амфетамин. Едно от най-сериозните разкрития бе в Горна Оряховица, където бе открита лаборатория за произвеждане на наркотични субстанции.  Ден преди този момент чиновници от Криминална полиция взаимно с сътрудници от Групово дело БОП задържаха в миг на произвеждане на амфетамин две лица. Фабриката бе в балканска махала в Хаинбоаз, а при обиските бяха конфискувани машина за произвеждане, както и към 80 000 таблетки или над 30 кг дрога.

– Имаше и не една акция против подкупни служители на реда. Много от тях се разделиха с постовете си…
– Безкомпромисен съм и против бандитите в системата на Министерство на вътрешните работи. Още, когато поех директорския пост, заявих, че няма да организирам чистка. И че за работата си могат да се опасяват само тези служители на реда, които нарушават открития ред. Така досега са уволнени шестима, а против други осем се водят дисциплинарни производства. Крутите ограничения против всички са за корупционни действия. Освен това напълно бе сменен състава на Пътна полиция, както и на Районното ръководство на полицията във Велико Търново и сега съм удовлетворен от работата на новите екипи.

– Има ли дефицит на фрагменти?
– Имаме недокомплект, а огромна част от състава са младежи, които се оправят доста добре. За да поддържаме положително равнище на професионализъм, се организира непрекъснато образование на чиновници.
– Поехте дирекцията преди две години и половина като дойдохте от София. Чувствате ли се към този момент търновец?
-Това не е малко време, само че не е и доста огромен интервал. Бързо се приспособих. Семейството ми е тук. Във Велико Търново се роди  дъщеричката ми. Вече познавам доста хора и се усещам в свои води, тъй като познавам  доста добре региона като географски регион, криминогенната конюнктура, както и контингента, което пък ми оказва помощ да управлявам дирекцията.

– Как си почивате от натовареното всекидневие?
– Не остава доста време за отмора, а и не си разрешавам да се отпущам, с цел да съм в кондиция. Най-добрата ми почивка е със фамилията и дъщеричката ми. Обичам фамилния уют. Едно от заниманията ми, което подхожда и на брачната половинка ми, е в свободните дни да посещаваме исторически, културни и естествени забележителности. Почти няма обект от национално значение, който да не сме разгледали.

– Учил сте ветеринарна медицина и сте приключил магистратура по културно-историческо завещание към Библиотекарския институт. С какво ви оказват помощ тези знания в актуалната специалност?
– Всички познания са от изгода в полицейската работа. Колкото повече умелост в разнообразни сфери има един човек, толкоз по-добре може да се оправи с провокациите в нелеката активност на криминалист.

– Вие имате афинитет към музиката. Свирите ли?
– До осми клас учих пиано и в бащиния ми дом имам инструмент. Баща ми е преподавател по акордеон и той ме научи да изсвирвам, само че откогато работя в Министерство на вътрешните работи съвсем не съм свирил и даже не съм поддържал техниката си. Само когато гостувам в родния си край, сядам на пианото.

Нашият посетител
Старши комисар Димитър Машов е роден на 5 януари 1976 година в Благоевград, само че е отраснал в Самоков. Завършил ветеринарна медицина в Костинброд и академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново, с магистратура от библиотекарския университет в София.
Започва работа в Министерство на вътрешните работи през 2001 година, като действен служащ в районно ръководство на Столична дирекция на вътрешните работи. През 2002 година е преназначен в бранш “Престъпления, свързани с МПС ”, който управлява от 2009-а до 2012 година, когато става зам.-директор ОДМВР – София. От 2015 година управлява търновското ОД на Министерство на вътрешните работи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР