– Господин Жаблянов, защо се стигна до оставката ви? –

...
– Господин Жаблянов, защо се стигна до оставката ви? –
Коментари Харесай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

– Господин Жаблянов, за какво се стигна до оставката ви?
– Няма по какъв начин актуалният либерален консенсус да са построи върху насилието и разбирайки насилието като насочна точка за всекидневието ни. Убеден съм, че ръководещата партия не се е разграничила от тези хрумвания.

– Реванш ли е по отношение на тази на Димитър Главчев (ГЕРБ)?
– Сигурно го има и този детайл, само че надали е главният. Приемам го като резултат от главната философия на упправляващите – можем да ударим всеки, който не ни харесва.

– Скандали от ден до пладне?
– Да – заровени в предишното, без взор за бъдещето, с една подправена проевропейска ориентировка, без откровена религия в демокрацията. От Българска социалистическа партия неведнъж сме показали положително отношение към начинания на ръководещите, подкрепяли сме ги, изключително по подготовката на председателството. Но резултатът го виждате.

– Как попадна тезата за Народния съд в декларацията на Българска социалистическа партия за Луковмарш?
– Тя е документ на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия. Подготовката е вътрешнопартиен характерен развой. Всеки документ се готви по този метод, няма нищо изключително в тази история.

– И въпреки всичко от уеб страницата на партията ви въпросното изречение беше отстранено – за какво?
– Най-вероятно е по решение на пресцентъра.

– Ако зависеше от вас щяхте ли да нанесете редакцията?
– Не става въпрос за самия акт като редакция. Става въпрос, че в последна сметка имаме заключителен документ на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия като послание до премиера против Луковмарш. И считам, че изобщо акцентът не е констатацията, тя е от 1944. от вестник “Таймс ” и просто съм я цитирал. Исторически времена – минали, отпътували. България е страдала доста.

Заради декларацията против Луковмарш
Жаблянов падна жертва на Народния съд
Над 2 часа кавги в Народното събрание за събитията от 1944 година


Очаквано, със 110 гласа “за ” и 71 “против ” депутатите гласоподаваха през вчерашния ден предслочното освобождение от поста заместител -председател на националното заседание на Валери Жаблянов (БСП). Искането бе импортирано от ГЕРБ и “Обединени патриоти ” предходната седмица, а мотив стана декларация на социалистите против Луковмарш, в която Народния съд от 1944 година бе наименуван “необходимо и неизбежно правораздаване ”.

Припомняме, че ръководещата коалиция скандалното определение, а ден по-късно изиска оставката на Жаблянов, защото той бе посочен за създател на част от документа. Междувеременно управлението на Българска социалистическа партия заседава изключително, а текстът за Народния съд бе отстранен от уеб страницата на партията.

Без изненади, точката за оставката на Жаблянов провокира следващите кавги мужду ръководещи и съпротива в пленарна зала. От Движение за права и свободи нарекоха настояването “фарс ”, а Йордан Цонев поздрави съюза на репресираните и разгласи, че сътрудниците му от парламентарната група няма да вземат участие в дебата за оставката. Цонев напомни, че Движение за права и свободи осъжда Народния съд, той и сътрудниците му не съгласни с персоналната оценка на Жаблянов, само че и че ГЕРБ нямат морално и юридическо съображение да желаят предварителното освобождение на Жаблянов. От Движение за права и свободи напуснаха залата. А по-късно същото направиха и социалистите, само че тирада на водача си Корнелия Нинова, която съобщи, че настояването за оставка е противоконституционно и от Българска социалистическа партия ще го дадат на Конституционния съд. “Крайно време е комунистическия цинизъм да слезе от трибуната. В тази зала въздухът ще бъде чист, когато в нея няма болшевик ”, разпали още пристрастеностите Спас Гърневски (ГЕРБ).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР