– Г-н Грозев, в други градове правят протести, за да

...
– Г-н Грозев, в други градове правят протести, за да
Коментари Харесай

Кметът на Нова Загора Николай Грозев пред “Труд”: При нас се случват хубави неща и с малко пари

– Г-н Грозев, в други градове вършат митинги, с цел да запазят общинските си лечебни заведения. Вие избрахте приватизацията. Защо?
– Думата приватизация не звучи добре. Това е непопулярно, само че рационално решение. Според нас е най-правилното в сегашната обстановка и мощно имаме вяра, че ще е за положително. Нашата болница има пет отделения – детско, родилно, вътрешно, инфекциозно и неврология. Хирургията бе закрита преди много време, съществува проблем с обезпечаването на експерти. През всичките тези години, откогато съм кмет, постоянно сме й помагали финансово. Средно с по 100 хиляди лв., а през предходната година – даже с 200 хиляди лв.. Но все пак, нещата не се усъвършенстват, а в противен случай. Може би сходни проблеми има и на други места в страната. Нашето мнение е, че общинското опазване на здравето изостава спрямо държавното и частното. Стигнахме до извода, че, в случай че болничното заведение бъде продадена, в частни ръце ще има по-добро здравно обслужване. Просто собствеността ще е друга, ще продължи работата със здравната каса, само че качеството на грижата ще е по-добро. Ако в този момент не създадем тази сложна, само че нужна стъпка, след време ще бъде късно поради заплахата от декапитализация на сдружението.

– Ще бъдат ли непокътнати лекарите и личният състав, откакто собствеността се смени?
– Ние на това залагаме: да бъде непокътнат предмета на активност, да се търсят благоприятни условия даже за разрастването й, което автоматизирано включва и запазването на личния състав. Към момента към този момент е направен правният разбор за положението на болничното заведение, осведомителния меморандум. След приемането им от общинския съвет, ще се избере комисия, която ще предложи най-подходящия способ за приватизация и съответните условия на процедурата. Очаквам до края на октомври да пристъпим към оповестяването на същинската процедура. Вече има проявен интерес. Силно се надявам да пристигна сериозен вложител, който да развива опазването на здравето в общината.

– Да се надяваме! Наскоро отчетохте, че общината е съумяла да ремонтира освен постройката на полицията, само че и на пожарната. Колко ви коства това?
– Ние използвахме опция, която дава Оперативната стратегия “Региони в напредък ” за саниране на жилищни и публични здания. И по този начин с европейски средства обновихме постройката на Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи. Впрочем, тя не беше виждала съществени поправки повече от 50 години. Почти същото бе ситуацията и с пожарната работа. Близо 10 млн. лв. са постъпили в Нова Загора по Оперативна програма “Региони в напредък ” и по националната стратегия, като средствата са вложени в енергийна успеваемост на здания. Сега приключваме санирането на последните 6 жилищни блока. С тях санираните здания в Нова Загора стават 25, сред които две учебни заведения, пожарна и полиция и 21 жилищни блока. За останалите поправки разчитаме на лични средства.

– Кои са най-важните ви обекти?
– Тече главен ремонт на Историческия музей – една знакова, емблематична за града постройка. Ще подобрим второ междублоково пространство в комплекс “Загоре ”. Ще има детски площадки, ъгъл с барбекю за възрастни, подземни контейнери, изкуствена водна повърхност – езеро, в което бихме желали да пуснем и птици с вярата, че живущите там ще се грижат за тях. Много значимо за мен е, че стартираме главен ремонт на градския стадион с създаване на нови съблекални, нови покрити трибуни с козирка при съблюдаване на всички условия за професионалния футбол, тъй че и спортните хора в Нова Загора да се усещат добре при визитите на мачовете на футболния ни тим. Отборът ни от няколко години е в челото на класирането в Югоизточна В група. Продължаваме и ремонтите на улиците. Тази година ремонтирахме 6 и с тях броят на реновираните улици в Нова Загора става 55.

– Какъв е бюджетът ви тази година?
– Със средствата по стратегиите – близо 30 млн. лв.. Имаме незначителен заем, който изплащаме умерено, той е възложен при доста положителни лихвени условия. Вижте, аз доста пъти съм казвал и няма да се уморя да дублирам: хубави неща се случват и с малко пари! Важна е финансовата дисциплинираност и положителното ръководство на средствата. Вече осма година локалните налози и такси се събират съвсем на 100 %. Хората виждат позитивната смяна и считам, че ни поддържат.

– В началото на годината обявихте, че акцент в работа ви ще са селата. Какво направихте за тях?
– Правим поправки в 16 села. Става дума за площадни пространства, улици, централни зони в обитаемоте места. Строителство има в Кортен, Баня, Дядово, Богданово, Каменово, Млекарево, Радецки, Ценино и така нататък Залагаме и доста неща да се случат през идната година, в случай че приключим тези обекти в период. Искам да изкажа специфична признателност на премиера господин Борисов за това, че бяха отпуснати средства за ремонт на 40 км от републиканската пътна мрежа в общината. Благодарение на това се извърши главен ремонт и на ул. “Цар Освободител ” в Нова Загора, която е съществена пътна артерия за преминаващите към Свиленград и Русе и е излаз към автомагистрала “Тракия ”. Тези средства не бяха ориентирани непосредствено към бюджета на общината, само че с тях всъщност се поддържа реновирането на една основна част от пътната инфраструктура на нашата територия. Това няма по какъв начин да не бъде оценено от нас и от всички поданици на общината, които всекидневно употребяват тези пътища. Затова в действителност сме доста признателни на държавното управление за оказаната поддръжка. Разчитам, че в идната година към този момент ще бъде осъществен и ремонтът на жп-гарата в града. Тя е една от най-старите здания и всички пътуващи се чудят, за какво не сме я ремонтирали още. Но тя е отговорност на “Железопътна инфраструктура ”. Имам увещание, че към този момент е включена в европейски план.

– Има ли поддръжка плана ви за Дома на положителното?
– Благодарен съм, че доста хора и компании откликнаха на концепцията. С тяхна помощ планът се случва. Домът на положителното се построява за най-големия ясновидец и врач на народа дядо Влайчо от новозагорското с. Коньово. Сградата към този момент е подготвена в недодялан градеж, готово е и част от ландшафтното оформление на парка. Започнахме да градим и дребен параклис, тъй като хората желаят да има място, където да възпламенят свещичка. Проектирали сме две чешми в двора. Всички постройки ще бъдат налични за хората със усложнения. Има още доста работа, само че с поддръжката на признателните хора и жителите на селото нещата се случват. Продължаваме с набирането на средства, с цел да довършим това начинание.

– Защо толкоз доста държите на този план?
– Защото това е индивидът, който е дарявал и преобразявал народа ни с добрините си и помощта, която е оказвал на заболели и страдащи. Имал е заложба от Бога. Още приживе са го наричали “светец ”. В Дома на положителното ще бъдат изложени негови движимости, библията му….Това ще е място, където хората да почувстват разтуха, кураж и помощ в живота си.

Нашият посетител
Николай Грозев е кмет на Нова Загора за трети следващ мандат. Идва от средите на бизнеса. Управлява  40-хилядна община, с 32 села. Повече от половината население живее в Нова Загора. Градът напълно промени образа си през последните 11 години: централната част и парка бяха изцяло актуализирани, локалната администрация се настани в лична постройка, огромна част от уличната мрежа бе ремонтирана, бе открита първата в града спортна зала и други В последно време общината влиза в новините поради множеството строителни обекти, дарителската акция за построяването на Дом на положителното и поради желанието си да разгласи за приватизация единствената болница.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР