– Ева, дъщеря ми е написала един въпрос за теб:

...
– Ева, дъщеря ми е написала един въпрос за теб:
Коментари Харесай

Тийн идолът Ева: Нямам гадже, търся си Адам

– Ева, щерка ми е написала един въпрос за теб: „ Кое предпочиташ – #Кифла или Апартамент №404? “, каквото и да значи това. Ще ми го обясниш ли?
– Това са два от най-нашумелите уеб-сериали, в които вземам участие. И двата са комедийни. Най-много ми харесва #Кифла, тъй като там аз играя основната роля, целият акцент пада върху мен и някакси доста е изразителна моята героиня, най-вече със своята доверчивост и глупота. Образът е доста сладостен, като несъмнено плени всички деца. Мисля, че той доста ми оказа помощ за моята известност. Особено измежду най-младите. Абе, всички обичат този сериал.
– Как в действителност се прави един подобен сериал?
– Има си продуценти, зад този седи Нова телевизия, има други организации. 7Talents са моите продуценти. Те издават и двата сериала, качват ги първо във Vbox7, българския уебсайт за шерване, а след това и другаде. Много са известни измежду младите, тъй като те са непрестанно в интернет. Двата сезона на сериала събраха над 4,5 милиона гледания в мрежата.
– Разкажи ми за турнето, което правиш сега, то е много неизмеримо, както разбирам.
– Да, това се прави за първи път в България и е нещо неповторимо. Щастлива съм, че с него носим наслада на най-малките. Повечето мои почитали са деца, както споделих, а това е доста значимо. Може би, тъй като спрямо клиповете, които другите ми млади сътрудници пускат в интернет, аз съм като излязла от филмче на „ Дисни ” – песни, танци. Никога не съм пипала цигара, алкохол, опиат, дори не хапвам и месо. Освен това съм доста покрай тях като психика. На тези срещи те непрекъснато ми задават въпроси, описват за техния живот, проблеми ми споделят. Някои ми споделят „ мами ” дори. Чувстват ме като тяхна майка. Никога не ги наставлявам, само че им споделям: „ Аз пребивавам здравословно, пия доста вода, спортувам, вървя доста пешком ”. Давам им потребни препоръки, споделям персонален опит, не просто празни приказки.
– Кога стартира и по кое време свършва турнето?
– Започнахме от София на 17 февруари, на 31 май свършваме отново в София. Пътуваме единствено в събота и в неделя. Първия ден минаваме през 7 до 10 града, в неделя продължаваме с още толкоз. В началото турнето беше в 95 обитаеми места, което отново беше връх, след това станаха 100, 150. В момента са над 200. Най-много от всичко ми харесва страстта при посрещането, когато ме виждат за първи път. Според мен посрещането и изпращането са най-силните моменти. Ние пътуваме с джип със затъмнени прозорци, който децата към този момент го знаят. Те наблюдават пътуването в интернет, знаят в кой град съм била, накъде тръгваме. Уникални са. Само като свалим прозорците и ме видят, незабавно стартират да крещят. Все едно «Бийтълс» едно време. Аз се фотографирам на всяка табелка, във всеки град или село, с цел да основа еуфорията, че към този момент съм в града. Някои са научили и към този момент ни чакат на табелката. В Силистра пристигнаха с тава с баница, с питка с мед са ни посрещали в Самоков. Всички деца споделят, че съм доста друга от другите реализатори. Усещат връзката сред мен и тях, може би тъй като усещат, че доста ги обичам. Те излъчват една откровена обич, същинска такава. Големите могат да се развълнуват, че са ме видели, само че са по-сдържани, до момента в който дребните напряко стартират да пищят.
– Каква е тайната да станеш толкоз известна измежду тях, тайното ключе за сърцата им?
– Някои настояват, че аз съм непораснало дете, по тази причина децата ме харесвали… А на мен това чувство ми се разпалва около тях. Истината е, че съм единствено в интернет и те са единствено в интернет, гледат ме непрекъснато. В един миг отивам онлайн при тях и те не могат да повярват, тъй като са ме гледали в YouTube, по малкия екран. Преди мен никой не е ходил там. Няма една звезда, която да е стъпвала в тяхното място, в множеството случаи. Правят се турнета в най-големите градове. Всичко друго не се посещава, а хората са зажаднели… Ние сме събитието на годината за тях. Идват и родителите, събира се целият град.
– Какви са проблемите на хлапетата, които ти споделят, по какъв начин наподобяват от твоята позиция?
– Много от учениците се усещат подтиснати от други възпитаници. Един значим съвет към младежите от мен – постоянно да бъдат себе си, да не се трансформират от събитията. Примерно, поради компанията да започнеш да пушиш. Кажат ти, че е съвременно и ти да се хванеш, да изпушиш първите две цигари, след това идващите. Това е жалко. На мен постоянно са ми казвали: «Е, ти пък както не пиеш и не пушиш, какво правиш изобщо, изключително с тази водичка в дискотеката». В Музикалното учебно заведение бях подложена навръх подобен напън отвред. Знаеш по какъв начин е в тия години.

Проф. Анна-Мария Борисова:
Изхвърлете летящите килимчета


Жените с грацилни кости в менопауза са най-застрашени от счупвания, предизвестява ендокринологът

– Проф. Борисова, по кое време приказваме за остеопорозни счупвания?
– Ако катастрофирам и си счупя нещо, това не е остеопорозна фрактура. Но в случай че получа фрактура, откакто падна по някаква причина от изправено състояние или от стола, или в леглото, е. Човек се ражда с избрана костна маса, която нараства и доближава своя пик на 30-годишна възраст. След това тя стартира постепенно да пада, след 40-45 година този развой доста се форсира, изключително когато настъпи менопаузата при дамите, а за жалост това към този момент става доста рано, преди 52 години. След 60 година загубата се забавя, след 70 – още повече. Това е старческата загуба на кост. Тя е неизбежна и важи за всички – мъже и дами, само че има разлика.
– По ваши усещания на каква възраст към този момент стартира менопаузата и на какво се дължи подмладяването й?
– Освен че тя стартира рано, и менархията (първата менструация) при девойките стартира по-рано – всеобщо на 10 години, има дори и 8-годишни. Това, което написа в учебниците за ранен пубертет, към този момент би трябвало да се ревизира. Не е обяснено на какво се дължи, само че от дълго време се приказва за изкуствено хранените с хормони пилета, които даваме на децата си. И по този начин, ранна менархия – ранна менопауза, преди 40-45 години. Все повече дами навлизат в нея на 38 години. Колкото по-късно настъпи менопаузата, толкоз по-дълго ще имаме здрави кости.
– Има ли признаци остеопорозата?
– За страдание – никакви. Тя се открива инцидентно. Ако съпоставим млад и възрастен човек, ще забележим, че възрастният е по-нисък. Снижаването е един от признаците. Друг е прегъването на гръбнака и появяването на гърбица. Единствената клинична изява е фрактурата. Но в случай че тя се случи, ние извънредно сме закъснели, пропуснали сме години, в които е могло да лекуваме.
– Кои са най-честите фрактури вследствие на остеопорозата?
– Най-честите, незабавно след настъпването на менопаузата, са фрактурите на тялото на прешлените. Ако видите ваш прочут, който доста се е снишил или се е изгърбил, значи има подобен вид фрактури. Следваща по периодичност е фрактурата на шийката на бедрената кост. Тя постанова интервенция, която е тежка. Бедрените фрактури всекидневно водят до инвалидизация, която може да бъде и до края на живота, а за жалост през първата година смъртността е доста висока. Това е може би най-смъртоносното заболяване. Затова споделяме, че остеопорозата е обществено значимо заболяване.
– Всеки ли ще има остеопороза?
– Категорично не. Ако детето не е било злоядо и не е страдало от хронично заболяване, в случай че е яло мляко и сирене, играло е на воля на открито, родителите му са го водили на море и планина, пекло се е на слънце, а девойката не се е стремила да е прекомерно слаба и е играла физкултура, ще натрупа повече костна маса. Подчертавам, че доста са значими детството и юношеството. Важно е до 30 година да натрупаме пика на костната си маса. Това е нашият влог в банката. От него цялостен живот ще теглим. Колкото повече натрупаме, толкоз по-големи благоприятни условия ще имаме и някои в никакъв случай няма да доближат до остеопороза.
– Кои са рисковите фактори за болестта?
– Те са две групи. Едните са, които можем да променим – тютюнопушене, невъздържание с алкохол, липса на двигателна интензивност. Оставам с усещане, че нас, българите ни мързи, не ни се занимава с физически извършения. Рисков фактор е диетата, бедна на белтъци, калций и витамин Д. Антидепресантите водят до тежка остеопороза по пътя на резултата, който имат върху черния дроб, а там претърпява метаболизъм витамин Д, който сме синтезирали в кожата. Антидепресантът пречи на химическата реакция в черния дроб. Втората група са фактори, които ние не можем да променим – грацилни кости по рождение, приемственост. Ако майката си е счупила шийката на бедрената кост, е доста евентуално това да се случи и на дъщерята, по тази причина тя би трябвало да си прави измервания на костната компактност и в случай че се постанова, да стартира лекуване. Хроничен колит, ревматоиден артрит, захарен диабет доста постоянно също водят до остеопороза.

* Слави сред „ пъкъл и парадайс “
Твърди, че ще сменя политическата система у нас
* Ернестина Шинова не се харесва
* Камелия отново се разголи
* Антоний Аргиров избягал от сватбата си
* Тайланд без травестити и червени фенери
Светилища от доблестен метал са издигнати в Чианг Май
ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В “ЖЪЛТ ТРУД” ОТ 2 МАЙ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР