82 сигнала са подадени в периода 13 март - 27

...
82 сигнала са подадени в периода 13 март - 27
Коментари Харесай

Пациенти са подали 82 сигнала за недостиг на лекарства

82 сигнала са подадени в интервала 13 март - 27 април от пациенти на онлайн платформа за сигнали за неналичия и дефицит на медикаменти. С тях общият брой нараства до 922 от началото на действието на системата, оповестяват от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

81% от сигналите за дефицит на лекарства касаят неразрешените и дерегистрираните медикаменти.

32% от сигналите са за коментирани в общественото пространство препарати в развой на клинични изследвания при лекуване на ковид. Останалите обаче са лечения при хронични болести. Тези медикаменти досега са били купувани от прилежащи страни от пациентите, защото или не са регистрирани у нас, или са били, само че са изтеглени и заличени от пазара.

27 са сигналите за медикаменти за лупус и ревматоиден артрит. С по-голям брой сигнали са неразрешени за приложимост в България и дерегистрирани артикули за епилепсия, хормонозаместващи медикаменти и други.

12% от пациентите пишат в платформата и за липса на лекарство за рак на гърдата. Те обаче към този момент са изцяло обслужени, защото от 18-и февруари има непрестанен успореден импорт на същия артикул от Европа.

Зелените коридори, неналагането на забрани върху износа и солидарността сред страните в Европейския съюз, свързани с цялата верига на лекарствоснабдяването, подсигуряваха достъпа до медикаменти, акцентират от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия.
Асоциацията предлага улеснен достъп до нерегистрираните у нас медикаменти да стане посредством промени в Закона за медикаментите и в Наредба 10, платформата за пациентски сигнали в партньорство с федерация „ Български пациентски конгрес ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР