82-годишната Сигрид Норма Винтер-Гебхард от малкото германско градче Норхайм, на

...
82-годишната Сигрид Норма Винтер-Гебхард от малкото германско градче Норхайм, на
Коментари Харесай

Германка откри българския си баща след 82 години

82-годишната Сигрид Норма Винтер-Гебхард от дребното немско градче Норхайм, на към 100 км югозападно от Франкфурт, откри истината за българския си татко след 12 години търсене.

Това стана след близо 11-месечно следствие на немския в. “Билд” благодарение на и след изследване в международните ДНК бази данни Ancestry и My Heritage, както и в няколко български и немски архива.

Щастливата развръзка на невероятната история бе в София, когато госпожа Сигрид дойде дружно с щерка си Марион, с цел да прегърне български родственици на татко си, за които до неотдавна даже не подозираше.

 Кирил като дете (крайният вляво) с родителите си, сестра си Иванка и брат си. Сестра му евентуално единствена знаела съкровената му загадка, че чака дете в Германия.

Кирил като дете (крайният вляво) с родителите си, сестра си Иванка и брат си. Сестра му евентуално единствена знаела съкровената му загадка, че чака дете в Германия.

“Съжалявам, че българските ми брат и сестра, за които не знаех, са починали”, споделя с горест 82-годишната жена на гроба им. В същия фамилен гроб в Централните софийски гробища е заровен и общият им татко Кирил. Сигрид се чуди дали децата му са знаели за нея, дали той им е споделил, че в младостта си е очаквал дете в Германия, или е отнесъл тайната със себе си.

Финалното пътешестване към истината за Сигрид стартира през август 2021 година След близо 12 години настойчиво търсене тя е изгубила всякаква вяра, че ще открие биологичия си татко. Тогава вижда публикация в немския вестник “Билд”, в която журналистът Свен Щайн споделя историята на жена, съумяла да открие татко си след повече от 40 година благодарение на 2 международни ДНК бази данни - Ancestry и My Heritage. Чрез тези необятни ДНК съкровищници хората могат да схванат в коя част на света са живели предците им, да изградят родословното си дърво и даже да открият родственици, пръснати по целия свят, които не познават.

 Сигрид ридае на гроба на татко си. СНИМКИ: АВТОРЪТ И ЛИЧЕН АРХИВ

Сигрид ридае на гроба на татко си. СНИМКИ: АВТОРЪТ И ЛИЧЕН АРХИВ

82-годишната Сигрид взема решение, че това е последният ѝ късмет. В своето дълго писмо до журналиста от “Билд” тя споделя, че е родена в Лайпциг на 3 август 1939 година и че от години пробва да откри биологичния си татко. Малкото, което знае от починалата си майка, е, че татко ѝ се казвал Кирил, че е българин, който произлиза от видно семейство на винопроизводители от българския град Лясковец и че има мъчно за изговаряне фамилно име, което стартира с К.

Докато е жива, майка ѝ Марго ѝ споделя, че младият Кирил идва в Германия в края на 30-те години на предишния век, с цел да се учи на винопроизводство Двамата се срещат скоро по-късно. Майката на Сигрид с трогване си спомняла, че постоянно, когато идвал при фамилията ѝ, българският ѝ другар носел грозде. Не след дълго българинът и германката почнали любовен разказ, а седмици по-късно Марго схванала, че чака бебе.

 Кирил като възпитаник

Кирил като възпитаник

Малко преди на 3 август 1939 година да се роди Сигрид обаче, избухва Втората международна война. Не е ясно дали това е повода Кирил да се върне незабавно в България, само че Марго изгубва контакт с българския си обичан. Известно време се надява той да потърси нея и бебето, само че на вятъра.

През 1942 година, когато дребната Сигрид е на към 3 години, Марго се омъжва за Ото - вдовец с дребен винарски бизнес, който двамата разрастват през годините. Днес Сигрид и фамилията ѝ имат към 75 дка лични лозови масиви, от които създава няколко типа виновност.

Съпругът на Марго е със 17 години по-възрастен от нея. Той осиновява дребната Сигрид и я отглежда като свое дете. “Това е най-хубавият татко, за който някой може да мечтае”, споделя признателната жена. Тя му е признателна за всичко, което е направил за нея и майка ѝ.

Сигрид била на към 6 години, когато съседско дете ѝ споделя, че Ото не е неин биологичен татко

 Кирил като студент

Кирил като студент

Майка ѝ обаче споделя елементи едвам когато момичето пораства. Не я е окуражавала да търси татко си, само че Сигрид взема решение да го направи след гибелта ѝ.

Майка ѝ умира на 91 година през 2010 година До края на живота си носи сребърна гривна, на която са изписани 2 букви, които наподобяват на букви от кирилицата. Сигрид счита, че тази гривна може да е подарък от българина, тъй като майка ѝ не се разделяла в никакъв случай с нея.

В опит да открие биологичния си татко и фамилията му в България след гибелта на майка си преди 12 година Сигрид написа до посолството на Германия в София и даже идва няколко пъти в страната. Отива и в Лясковец, откъдето съгласно майка ѝ произхождало фамилията на Кирил. Усилията ѝ обаче не дават резултат.

Когато прочита във вестник “Билд” публикацията за международните ДНК бази данни, дамата взема решение, че това е последната ѝ вяра. Надява се да открие по-близки или по-далечни съвпадения на ДНК, посредством които да успее да откри по-близки или по-далечни родственици на биологичния си татко, да се срещне с тях и да разбере повече за него.

През октомври 2021 година дамата прави ДНК тест. Пробата е записана в Ancestry, а след това и в My Heritage. Скоро по-късно идват и първите резултати, които надминават и най-смелите ѝ упования. Според разбора Сигрид в действителност има предшественици в България. Това ѝ дава вяра, че по-задълбочено журналистическо следствие може да стигне до резултати.

Тестовете демонстрират, че едно от околните съвпадения на ДНК веригата на Сигрид по бащина линия в базата данни е с жена на междинна възраст от България, която живее в Европа. Според анализите тя може да е племенница второ потомство на германката. Журналистът от “Билд” се свързва с дамата и тя удостоверява, че родът ѝ е от Лясковец - откъдето е и родът на хипотетичния татко на Сигрид, както и че в родословното ѝ дърво има човек със същото име. Нещо повече – през 40-те години на предишния век фамилията му в действителност било измежду най-големите производители на вино в региона.

Допълнително изследване демонстрира, че историята на видния жанр е разказана в тънка брошура “Фамилия с герб”, която връща фамилната сага 9 генерации и близо 200 години обратно. В родословното дърво, оповестено в книгата, има повече от 110 имена, а отпред на рода стои някой си Вачо Калянджи. Сред имената от 5-о потомство в един от клоновете се появява човек с името Кирил, който в миналото е учил в Германия.

 Кирил няколко години преди гибелта си през 1984 година

Кирил няколко години преди гибелта си през 1984 година

“Нямам подозрение, че това е индивидът, който издирвам”, безапелационен е журналистът Свен Щайн. Той желае да открие фамилията на мъжа и да научи повече. Така взема решение да се свърже с известната графа на “24 часа” за търсене на хора в България и по света.

Допълнително изследване на “24 часа” в документи, които се пазят в Централния държавен списък и в няколко други архива, демонстрира, че човек на име Кирил Калянджиев е учил в така наречен винарско учебно заведение в Плевен. Между 1941 и 1943 година татко му Върбан Калянджиев, чийто жанр произходжа от Лясковец, интензивно изнася българско вино в Дрезден, Хамбург, Берлин и Пасау. След 1944 година обаче винарският бизнес и винопроизводството на известната фамилия са национализирани.

Журналистът намира “винената връзка” за забавно съвпадане, тъй като повече от половин век Сигрид и фамилията ѝ също се занимават с винопроизводство.

Скоро по-късно Свен Щайн идва в България, с цел да тръгне по стъпките на българската фамилия. След дълго търсене откриваме в Централните софийски гробища гроба, в който през март 1987 година е заровен Кирил Калянджиев. В същия гроб преди или след него са заровени огромна част от околните му – наследник, щерка, сестра, брачна половинка.

Допълнително изследване демонстрира, че този остарял лясковски жанр е разпилян в София, Варна, Лясковец, Съединени американски щати, Швейцария, Австрия и даже... Германия. Само 450 километра са делели Сигрид от българска първа братовчедка, чиято майка Иванка и Кирил са били сестра и брат.

Когато открива дъщерите на сестрата Иванка, журналистът с изненада научава, че таман сестрата на Кирил е била една от дребното, които знаели, че Кирил оставил бременно момиче в Германия

 Кирил като жених с българската си брачна половинка

Кирил като жених с българската си брачна половинка

Братът и сестрата били доста близки и си споделяли съкровени секрети. Това била една от тях.

Дълго защитаваната загадка на брат ѝ излиза на бял свят малко преди гибелта на Иванка. “Един ден мама ми сподели, че вуйчо е чакал дете в Германия от немско момиче. Много съжаляваше за момичето и беше малко ядосана на брат си”, споделя една от дъщерите на Иванка, която откриваме оттатък окена - Миланка от години дели живота си сред Съединени американски щати и България.

Тя и сестра ѝ, която живее в Германия, не са сюрпризирани от новината, че германка търси татко си в България. Те са чували от майка си, че вуйчо им Кирил очаквал дете в Германия, само че не знаят дали войната, или нещо друго му е попречило да се върне при бременната си другарка. Племенниците на Кирил са очевидно щастливи от непредвидената поява на непознатата му немска щерка, въпреки да признават, че това е била добре защитавана фамилна загадка.

Племенницата на Кирил споделя, че той се дами за българската си брачна половинка през 1942 година - същата година, в която немската му другарка се омъжва за различен

През 1944 година му се ражда щерка, а през 1948 година – наследник. Момчето умира относително рано, на 36 години, при случай със ски в планината, без да остави семейство. През 2000 година си отива и дъщерята на Кирил. Тя оставя двама сина. Те обаче не се интересуват от историята на дядо си.

Семейството на Кирил търпи и други свидни загуби. В края на 50-те години при пожар в Лясковец умират 3-те деца на брат му. Две от тях са заровени в софийския гроб на семейството, където е заровен и самият Кирил.

Съпругата на Кирил доживява до 91 години, преди да почине през 2018 година Загадка остава дали Кирил е споделил с нея и децата си приживе, че е чакал дете в Германия.

Въпреки че част от въпросите може би в никакъв случай няма да получат отговор, Сигрид е повече от щастлива, че най-сетне напъните ѝ се увенчават с триумф. Приема с схващане, че внуците на Кирил в България не се вълнуват от историята на починалия си дядо. Но е удовлетворена, че първите ѝ братовчедки, които носят нейните гени, могат да ѝ опишат повече за татко ѝ или да ѝ покажат негови фотоси.

 “С любов ” написа на двете сърца, които Сигрид донесе от Германия и остави на гроба на татко си.

“С обич” написа на двете сърца, които Сигрид донесе от Германия и остави на гроба на татко си.

На едно от фамилните видеа Кирил работи в градината на вила край София, а към него тичат внуците му. На други фотоси е като малко момче или млад мъж. Сигрид е щастлива да ги преглежда с часове.

После идва в София, с цел да се срещне с една от дъщерите на сестрата на Кирил. Срещата надминава и най-смелите ѝ упования. Двете споделят, че се усещат по този начин, все едно се познават от години. “Щастливи сме освен, че Сигрид е почнала да ни търси, само че и че съумя да ни откри с помощта на вашите старания. А до неотдавна даже не подозирахме, че това ще се случи в миналото.

Вие сте същински шерлокхолмовци”, споделя братовчедката Миланка.

В дълги и оживени диалози двете със Сигрид откриват, че са от една зодия, че имат доста общи ползи и тематики за диалог. Скоро по-късно нов ДНК тест удостоверява, че в действителност имат общи гени с починалия Кирил.

Това е най-хубавият подарък за Сигрид, която на 3 август ще навърши 83 година Това ще е първият рожден ден, в който ще знае кой е татко ѝ. “Не мога да ви опиша с думи щастието, което изпитвам. Намерих нещо, което търсех през целия си живот!”, споделя през сълзи дамата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР