82 000 украински граждани имат статут на временна закрила в

...
82 000 украински граждани имат статут на временна закрила в
Коментари Харесай

82 000 украински граждани имат статут на временна закрила в България

82 000 украински жители имат статут на краткотрайна протекция в България. По данни на Национална агенция за приходите 1735 души към този момент са почнали работа, главно в региона на услугите.

30 на 100 от идващите в страната ни са под 18-годишна възраст, 65% са в трудоспособна възраст и могат да работят, като към 70% от тях са декларирали предпочитание да работят.

Това изясни пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес, консултант на вицепремиера Калина Константинова.

Обсъжда се по какъв начин в различни пространства да се наемат хора, да се трансформират бързо разпоредбите за основаване на детски центрове и за родителските кооперативи, заяви Величкова по отношение на децата на украинските бежанци и предвид на дефицита тук-там в детските градини в огромните градове.

" Темата с родителските кооперативи не е от последните два месеца. Ние се надяваме, че доста бързо ще имаме изясненост по какъв метод страната може да поддържа основаването на различни пространства, където тези деца да бъдат поети и за тях да има грижа. "

По проблема с настаняването на бежанците в хотели и идния летен сезон Красимира Величкова разяснява, че малко повече от половината украинци у нас са настанени в хотели. По думите ѝ задачата е до 15 май да има подготвени решения.

" На този стадий срокът няма да бъде променян и помощта за хотелиерите и за настаняването ще бъде до 31 май. "

Тя означи, че над 7 милиона души в Украйна са разселени по границата, не желаят да напущат страната, само че в случай че обстановката се утежни, " сигурно и те ще тръгнат ".

Работи се по сюжети в България да бъдат настанени 150-200 000 бежанци, посочи Красимира Величкова.

Обобщават се данните за базите на министерства и организации, защото няма такава информация, събрана на едно място. От досега обследваните данни излиза наяве, че почивните станции на разнообразни ведомства могат да поемат към 15 000 души. Обмисля се и вид да се получават помощи за наем.

" Мислим и търсим разновидности за непосредствено подкрепяне на хората. "

В момента няма директни ограничения към тези бежанци, които не се намират в хотели или почивни бази и това е уязвимост на метода, само че се мисли, посочи Величкова, като даде образец с разработваната от МТСП система за ваучерна поддръжка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР