81 процента от най-младите българи между 14 и 17 година

...
81 процента от най-младите българи между 14 и 17 година
Коментари Харесай

81 процента от младите българи спортуват

81 % от най-младите българи сред 14 и 17 година спортуват най-активно. Това демонстрира национално представително изследване на " Тренд ", извършено измежду 1012 респонденти по поръчка на Министерство на младежта и спорта.

Според изводите в проучването 57 % от децата от 5 до 13 години спортуват.

Българите, които не спортуват, показват три съществени аргументи за това - липса на време (46%), липса на мотивация (36%) и здравословното им положение (23%).
 Мнозинството от интервюираните показват, че обитаемото им място разполага с добра спортна инфраструктура.

Изследването на " Тренд " е представително за популацията на България във възрастова категория над 5 години посредством метода директно полустандартизирано изявление.

Обемът на извадката е 1012 души на възраст над 14 години, включително родители на деца сред 5 и 13 години. Изследването е осъществено сред 16 и 19 юни 2020 година.

Според настоящите данни на " Тренд " 57% от децата на възраст сред 5 и 13 години спортуват. Момчетата спортуват повече от девойките - 63% против 52%.
 47% от децата на възраст сред 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% - повече от три пъти седмично.

Футболът е практикуван в максимален дял от децата - 24%. 14% от родителите показват, че детето им практикува колоездене, а 10% - плуване.

Сред практикуваните спортове са национални танци, лека атлетика и така нататък Очертава се огромно многообразие от типове спорт, които се практикуват от децата на възраст сред 5 и 13 години. При неспортуващите деца водеща причина съгласно родителите е, че детето им е малко.

29% от българите на възраст над 14 години показват, че спортуват. С повишаването на възрастта процентът на спортуващите българи понижава.

Фитнесът е най-практикуваният спорт - 33%. Хората на възраст 18-29 година и 30-35 година най-често практикуват фитнес. Сред най-предпочитаните се отличават спортове като колоездене и футбол.
 Практикувате на спорт два или три пъти седмично е най-честият отговор - надлежно с дялове от по 30%. 19% спортуват веднъж седмично, а същият дял повече от три пъти седмично.

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в максимален дял практикуват спорт навън. В селата максимален дял спортуват навън като интервюираните показват, че в огромна степен това се дължи на неналичието на спортни обекти в тези места.

13% от спортуващите са членове на състезателен клуб, в който практикуват спорт. 87% от спортуващите показват, че не са членове на спортни клубове.

44% от хората показват, че в обитаемото място, в което спортуват има добра спортна инфраструктура, а 35% са на противоположното мнение.

В регионалните градове в максимален дял 60% са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едвам 22% са на противоположното мнение.

В София 37% считат, че има добра спортна инфраструктура.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР