81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е

...
81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е
Коментари Харесай

„Евробарометър”: Според 81% от българите най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството

81% от българите считат, че най-важната роля на дамата е да се грижи за дома и фамилията, сочи ново изследване на „ Евробарометър ” за половото тъждество в Европейския съюз.

В другия завършек на класацията са жителите на Швеция, от които едвам 11% считат, че това е най-важната роля на дамата е да гледа фамилията.

В целия Европейски съюз 54% считат, че не това е най-важната роля на дамата.

От друга страна, 81% от българите считат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, спрямо Швеция, където едвам 10% разсъждават по същия метод.

България попада и в челната четворка на общества, които считат, че е по-вероятно дамите да взимат решения, основани на страстите си – 83% са дали отговор с „ да ”, което е равно на данните за Чехия и Словакия.

Спаред 62% от българите обаче е възможно мъжете да плачат, само че това не може да бъде Швеция, където 99% от популацията са на същото мнение.

Според данните от проучването България е преди всичко по полови стандарти в Европейски Съюз.

64% от сънародниците ни пък са на мнение, че в политиката у нас е реализирано полово тъждество. С най-голям % в това отношение са дали отговор жителите на Дания – 75%.

Любопитно е, че в другата прекаленост, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от популацията счита, че в политиката в страната е реализирано полово тъждество. След тях са Унгария – 35%.

Българите отговорят позитивно и на въпроса дали има полово тъждество в работната среда у нас – 67% са дали отговор позитивно на този въпрос. В дъното класацията тук още веднъж са французите, от които 29% считат, че има полово тъждество на работното място.

Намираме на второ място по данни когато става въпрос за постигането на полово тъждество по високите позиции на компании и други организации. 62% от българите считат, че това е реализирано, а на последно място още веднъж са французите с 25%.

Повече от девет от 10 европейци са на мнение, че промотирането на тъждество сред половете е значимо за демократичното общество, само че едвам 54% от всички взели участие считат, че има проблем с представянето на дамите в медиите и рекламите в тяхната страна.

Според 39% визията, създавана от медиите за дамите, би трябвало да бъде разисквана.

На въпрос дали мъжете би трябвало да взимат интензивно присъединяване в промотирането на равенството сред половете на първите места са Швеция, Финландия и Испания. Ние се намираме съвсем в дъното на класацията, на шесто място в обратна посока. След нас са Унгария, Латвия, Словакия, Литва и Чехия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР