81 милиона лева е бил бюджетът на 44-ото Народно събрание,

...
81 милиона лева е бил бюджетът на 44-ото Народно събрание,
Коментари Харесай

23 милиона са били депутатските заплати през 2020 г.

81 милиона лв. е бил бюджетът на 44-ото Народно заседание, като 23,5 милиона лв. са били за заплати . В разноските за прехрана влизат още 11,3 милиона лв., като базовата заплата на народен представител е 4200 лева . - три средномесечни заплати в държавния бранш. Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Институт за развиване на обществената среда.

Позовавайки се на имуществените заявления на депутатите от предходната година те са заявили от приходи от към 45 милиона лв.. 21 милиона лв. са приходи от дивиденти на един народен представител от ДПС- Делян Пеевски , сподели Лазарова.

По думите й информация за управлението на разноските на депутатите имат управленията на парламентарните групи. Те знаят за тяхното цялостно отчитане, само че необятната аудитория няма достъп до такава информация.

От Института признават, че мъчно събират информация за работата на Народното събрание за изминаващата година , а това е доста значимо в навечерието на парламентарните избори.

Обществото няма достъп до информацията по какъв начин националните избраници харчат спомагателните средства за активността си като възнаграждение на сътрудници, обиколки по изборните региони, представителни разноски, пари за превоз . През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно запитване - или една трета от тях, което е притеснително ".

Депутатите са работили интензивно през 2020 година, само че неведнъж са преразглеждали някои ремонти на едни и същи закони.

Депутатите са разглеждали 135 законопроекта, приели са 144 решения и две заявления на 120 пленарни съвещания, 10 от които изключителни. " Излиза че Народното събрание е работило интензивно, само че има закони, които са преразглеждани неведнъж - това са 7 ремонти на Наказателния кодекс, 5 пъти закона за Данък добавена стойност, а три пъти е имало оферти за промени в Изборния кодекс .

Понякога се пропуща публичното разискване и това разрушава доверието в най-важния орган в парламентарната република, сподели Лазарова.

През 2020 са работили 27 комисии, от които непрекъснати 23 и четири краткотрайни. По думите й най-екзотична е комисията за промени в Конституцията, а друга забавна трябваше да ревизира обстоятелствата към прекъсването на стратегия " Хоризонт ", която заседава 4 пъти.
 135 закона приели депутатите през 2020 година
135 закона приели депутатите през 2020 година

Парламентарният надзор е 108 часа

В парламентарния надзор ръководеща партия са и техните сътрудници са задавали минимум въпроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР