800 милиона лева са влезли в хазната на Община Благоевград

...
800 милиона лева са влезли в хазната на Община Благоевград
Коментари Харесай

Номер три по евросредства в България досега - Благоевград

800 милиона лв. са влезнали в хазната на Община Благоевград от европейски средства от 2007 година до в този момент. По данни на Института за пазарна политика (ИПИ), област Благоевград е на трето място у нас по усвоени средства от кохезионните фондове на Европейски Съюз. От Института за пазарна стопанска система показват и още забавни обстоятелства: изплатените средства от Европейски Съюз на човек от популацията още веднъж сочат Благоевград като отличник. Според статистиката за програмния интервал от 2007 до в този момент благоевградчани са получили по 2641 лева на глава от популацията.

прави резюме - къде и защо са изхарчени парите?
 Атанас Пеканов: Средствата за метрото няма да бъдат орязвани, дано не се политизира Атанас Пеканов: Средствата за метрото няма да бъдат орязвани, дано не се политизира
Хората чакат от нас устойчиво действие на страната и постоянни промени. В това бе безапелационен служебният вицепремиер по европейск...

От 2007 до в този момент страната е усвоила близо 14 милиарда лв.. Toвa e cyмaтa нa вcичĸи изплaтeни пapи пo пpoeĸти, финaнcиpaни oт cтpyĸтypнитe и ĸoxeзиoннитe фoндoвe нa EC oт нaчaлoтo нa 2007 гoдинa. Haй-мнoгo oт тяx ca в cтoлицaтa - нaд 4 млpд. лева Втора е oблacт Πлoвдив с близo 1 млpд. лева и на трето място се класира област Блaгoeвгpaд с над 800 милиона лв. усвоени средства.

Интересно е да отбележим, че прилежащите области като Перник и Кюстендил са на дъното на класацията по асимилиране на европейски пари - и двете области са получили към 130 милиона лв.. Сравнени с Благоевград обаче, финансовото състояние на Кюстендил и Перник наподобява доста по-добре.

Най-много от кохезионните фондове на Европейски Съюз в област Благоевград са изхарчени за градеж на автомагистрали, поправки на пътища и инфраструктура. Автомагистрала " Струма " чупи върха за най-скъп път в страната - стaвa думa зa учacтъкa c дължинa oт 10,4 килoмeтрa, чиeтo изгрaждaнe щe cтрувa нa дaнъкoплaтцитe тoчнo 475 199 280,27 лева При тoвa cумaтa e бeз ДДC. Кaтo cлoжим и нaлoгa излизa, чe чиcтo нoвият acфaлт излизa 570 239 136.32 лeвa или тoчнo пo 54 830 686.19 лeвa нa килoмeтър.

Благоевград се е възползвал и от фондовете на Европейски Съюз в рубрика " Третиране на битови боклуци ". Новото съвременно бунище в Бучино е погълнало към този момент близо 83 милиона лв., само че свадите към него не секват. Последният проблем там беше преди месеци, когато се оказа, че свлачище заплашва да погълне и част от инсталациите. Наложи се държавното управление да отпусне 1.7 млн. лева за незабавно създаване на подпорна стена.
 Унгария отхвърля да утвърди пакета за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз Унгария отхвърля да утвърди пакета за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз
Унгарските управляващи отхвърлят да одобрят пакета от 750 милиарда евро за помощ за стопанската система на Европейски Съюз, наранена от пандемията на ковид...

Благоевград беше рекордьор и по саниране - близо 200 блока в региона се възползваха от европарите по стратегия " Енергийна успеваемост ". демонстрираха преднамерено завишаване на цените на квадратен метър и съмнителни компании, които правиха санирането в града. И по тази стратегия в Общината влязоха милиони.

До този миг най-вече пари по европейски планове е усвоила администрацията на Атанас Камбитов, а минимум администрацията на някогашния кмет Румен Томов. Дългът на Общината към този момент се повиши до 14 милиона лв.. От ИПИ показват обаче, че не европроектите ще изкарат общините от банкрут, а привличането на вложения. Колкото повече вложения, толкоз по-добър надзор и транспарантен надзор, споделят специалистите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР