800 милиона евро финансова помощ за туристические сектор ще получи

...
800 милиона евро финансова помощ за туристические сектор ще получи
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри 800 млн. евро помощ за туристическия сектор в Гърция

800 милиона евро финансова помощ за туристические бранш ще получи Гърция. Сумата беше утвърдена от Еврокомисията. Ще бъдат подкрепени всички компании, които са имали загуби повече от 30% предходната година поради коронокризата, спрямо миналата 2019 г.

Европейската комисия утвърди 800-милионна евро за гръцката стратегия за поддръжка на туристическия бизнес, обиден от пандемията от ковид. Схемата е утвърдена въз основа на краткотрайната рамка за поддръжка на държавите-членки на Европейски Съюз, се споделя във известието на Европейска комисия.

Помощта в размер на 800 млн. евро ще улесни достъпа до ликвидност за компании, които работят в туристическия бранш, акцентира заместник-председателят на Европейска комисия Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренция. Този бранш е обиден мощно от пандемията и помощта ще обезпечи последователност в икономическата активност на туристическия бизнес в тези сложни времена.

„ Продължаваме да работим в тясно съдействие с държавите-членки, с цел да намерим работещи решения за намаляване на икономическото влияние на огнището на ковид в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз ”, акцентира еврокомисарят. Гърция уведоми Комисията, че схемата на стойност 800 млн. евро ще обезпечи поддръжка за компании, работещи в туристическия бранш, наранени от пандемията от ковид.

Схемата е съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване и ще бъде налична за компании от всевъзможен мащаб, които са имали спад на оборота с повече от 30% през 2020 година спрямо 2019 година Помощта ще бъде под формата на директни безплатни средства, като оптималната сума за всяка безплатна помощ или до 5% от годишния оборот на бенефициента, или 400 000 евро на компания.

Целта на схемата е да обезпечи на бенефициентите оборотни средства, нужни за придобиване на материали, нужни за тяхната активност. Европейска комисия откри, че препоръчаната от Гърция скица е в сходство с изискванията, посочени във краткотрайната рамка. Това значи, че помощта няма да надвишава 1,8 млн. евро на бенефициент и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР