800-грамова простата оперираха уролози от МБАЛ – Смолян на 78-годишен

...
800-грамова простата оперираха уролози от МБАЛ – Смолян на 78-годишен
Коментари Харесай

800 грама простата оперираха в Смолян

800-грамова простата оперираха уролози от МБАЛ – Смолян на 78-годишен мъж от Баните, оповестиха от лечебното заведение. Операцията е осъществена от доктор Петър Кръстанов и началникът на Урологично поделение доктор Мария Тодорова.
В обикновено положение простата тежи не повече от 40 грама, а на интервенция се подлагат жлези с тегло сред 60 и 150 грама, прецизират експертите. До момента най-голямата оперирана в България простата е 340 грама.
78-годишният мъж бил признат в болничното заведение през март в доста тежко положение. На идващия ден е осъществена интервенцията. Направена е хистология, която е отчела негативни резултати.
„ Операцията беше извънредно тежка, заради простата причина, че огромният размер на простатната жлеза означаваше огромно кървене, доста огромни опасности от затруднения и следоперативни грижи. Ние като екип останахме удовлетворени. Смятам, че свършихме добра работа в един нетрадиционен случай, който не се среща в ежедневната ни работа. Мога даже да кажа, че в цяла България и в международен мащаб рядко се срещат толкоз огромни жлези. Лечението мина сполучливо, пациентът към този момент е изписан “, разяснява доктор Петър Кръстанов.
Лекарите поучават мъжете над 50 години да не отсрочват прегледите при уролог. Те би трябвало да посещават експерт най-малко един път годишно, защото при всеки втори мъж над тази възраст пораждат проблеми с простатата.
Аденомът на простатата е доброкачествено увеличаване, а карциномът злокачествено. Симптомите при двата случая са идентични.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР