800-1000 двойки от вида малък креслив орел гнездят в България,

...
800-1000 двойки от вида малък креслив орел гнездят в България,
Коментари Харесай

У нас гнездят към 1 000 двойки от вида малък креслив орел

800-1000 двойки от типа дребен писклив орел гнездят в България, като това подрежда страната ни преди всичко на Балканите. 85 гнезда на скъпата птица са разпознати през последните три години, като част от плана „ Земите и горите на орела “, а орнитолозите регистрират над 450 спомагателни заети територии.

Най-много двойки има в предпазените зони Лудогорие, Суха река, Хърсовска река, Ломовете и Емине, които са в източната част на страната, а с най-ниска бройка за типа са зоните Студенец и Марица-Първомай в Централна България. Информацията беше изнесена през днешния ден от специалисти от Българско дружество за защита на птиците по време на срещата на екипа по плана, на която участниците регистрираха напредъка и свършената все още работа.

Учените оповестиха още, че пет от гнездата се следят директно, като са направени 141 985 фотоси, които са извънредно скъпи и разкриват доста нови неща за живота на орела, картираните хранителни местообитание и други
В рамките на плана на 10 птици бяха сложени предаватели, като миграцията на орлите се наблюдава в действително време и всеки може да види къде се намират и какви дистанции изминават.

За страдание една от птиците почина при токов удар в Турция, а други две /едната от които обичаната на доста българи Александрия/ към този момент не излъчват сигнал. Не се знае какво е станало с тях, само че предавателите им няма да бъдат изключвани още една година, тъй като в последна сметка може да се окаже че се намират отвън зоната на сателитното следене и в един миг може да се появят още веднъж.

Един от ръководителите на плана „ Земите и горите на орела “– инж. Николай Василев от ИАГ, изясни на сътрудниците си, че част от дейностите към този момент са завършили сполучливо, само че има какво още да се направи, с цел да може популацията на дребния писклив орел да остане постоянна на територията на страната ни.

Проектът „ Мерки за запазване на дребния писклив орел и неговите местообитания в България “ е към стратегия LIFE на Европейски Съюз. Страни в плана са ИАГ, Българско дружество за защита на птиците, СИДП и ЮИДП, а задачата му е да бъдат основани нови местообитания за дребния писклив орел, да бъде опазен типа и да бъде съхранено биологичното многообразие на горите в България. В плана са планувани обилни средства за залесяване, както и трансформиране на иглолистни култури, образования на заинтригувани страни и 5 образования по един от най-хубавите способи за стопанисване на горите – Заарландският способ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР