80% от плодовете и зеленчуците са вносни Предстои въвеждане на

...
80% от плодовете и зеленчуците са вносни Предстои въвеждане на
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Ще въведем електронно идентифициране на животните

80% от плодовете и зеленчуците са вносни

Предстои въвеждане на електронно идентифициране на животните, разяснява пред Нова тв министърът на земеделието Кирил Вътев. По думите му единствено по този начин страната ще може да подкрепя животновъдите. Министърът разгласи, че сред 60% от свинското месо, 10% от говеждото и телешкото и близо 90% от пилешкото, което консумираме, е родно произвеждане. За него борбата е делът на българското произвеждане да нарасне на пазара.

" Затова би трябвало да имаме изключителна ориентировка към пазарната конкуренция. Да имаме по-висока продуктивност, което да води до по-ниски себестойности ", счита министърът на земеделието. Вътев посочи, че у нас всеки борави свободно с всевъзможни числа.

" Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни, към 40% от свинското месо е импорт, към 90% от говеждото е импорт. Нашето произвеждане е прекомерно малко и свито. Причините за това са дълголетни, а процесите в земеделието действат извънредно директно с естествените закони ", счита министърът.

Така без поливане реализираме 400 кг царевица от декар, а с поливане - 1600 кг.

" Ако хипотетично приемем, че цената е 1 лв., въпреки да няма такава цена, без поливане ще реализираме 400 лева, а с - 1600 лева, т.е. 4 пъти повече единствено с поливане. Това не се прави, тъй като всичко е разграбено през годините, в този момент започнахме да го възвръщаме. По сходен метод стоят нещата при плодовете и зеленчуците, млякото, месото ", изясни Вътев.

Той попита за какво толкоз доста от протестиращите са заложили в софтуерните карти на министерството под техен напън - желаят за селекционни животни 4 тона рандеман годишно от крава, в случай, че по всички правила селекционни животни от тази порода - черно-шарена, дават от 8 до 17 тона на лактация и при 8 тона ги бракуват, а тези хора са заложили 4 т. и претендират да не им се подвига ставката.

" Те нямат предпочитание за разговор, желаят да стачкуват, желаят оставки. И тук към този момент би трябвало да търсим различен път на мисълта за тези митинги. Ако можех с моята оставка да реша този проблем, нямаше да очаквам да ми я изискат. Много години е угаждано - не би трябвало да се угажда, а да се търсят резултати ", безапелационен е Вътев. По мотив работата на зърнопроизводителите той призна, че 2023 година е била доста тежка за тях, тъй като година по-рано са засели скъпа годишна продукция, поскъпнали и препарати, тъй че стопанската година у нас била друга от финансовата.

" И тази година зърнопроизводителите са на загуба към 30% ", разяснява министърът.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР