80% от автобусите нямат колани. Те още от завода не

...
80% от автобусите нямат колани. Те още от завода не
Коментари Харесай

В 80% от автобусите у нас няма колани

80% от рейсовете нямат колани. Те още от завода не са конструирани да употребяват колани. Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, ръководител на Сдружението на автобусните превозвачи пред БНР. Повод за изявлението му е злополуката край Вакарел от петък, 13 април, когато починаха 6 души и бяха ранени 22.

Той добави, че рейсовете, създадени след 2007 - 2008 година, са с колани. " Този % не е повече от 20% от общия брой рейсове, които са лицензирани да правят публичен транспорт на пасажери в страната ", съобщи Пиронков. Според него главното е повишение на културата на пасажерите.

Пиронков изясни, че коланите в рейсовете са на кръста и за това не е несъмнено, че при автобусната злополука на автомагистрала " Тракия " биха били потребни.

В Закона за автомобилните транспорти се споделя, че рейсове с курс до 30-50 км разстояние имат право на седящи и правостоящи, акцентира Пиронков. Според него даже в рейса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а огромна част ще бъдат и правостоящи.

" Законът би трябвало да се прегледа доста тъкмо ", сподели той. Ефектът ще бъде даже негативен, Според него би трябвало да се мисли за механизми, които да доведат до възобновяване на автобусния парк.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР