80% от асансьорите се движат на магия“ и са потенциални

...
80% от асансьорите се движат на магия“ и са потенциални
Коментари Харесай

80% от асансьорите се движат „на магия“ и са потенциални убийци

80% от асансьорите се движат „ на магия “ и са евентуални убийци.

„ От 15 години – откогато съществува Българската асансьорна асоциация, пледираме да се обърне съществено внимание на положението и безопасността на асансьорите в цялата страна.

Предложения насочваме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на стопанската система, Министерство на регионалното развитие, Държавната организация за механически контрол и съответната ревизия.

Това посочи пред Радио София ръководителят на Асоциацията Валентин Маринков.

Старите асансьори, които са създадени до 1992-1993 година, от някогашния цех на гара Искър в София, са повече от 90 хиляди.

Маринков твърди, че те не са поддържани по този начин, както е по директива. А съгласно нея асансьорите с до 9 спирки подлежат на капитален ремонт след 15-ата си година.

Такъв ремонт значи, да бъде демонтиран и изваден целият асансьор, да бъде закаран в работилница или лаборатория и всичко износено да се ремонтира или подмени, разясни специалистът.

„ Затова настоявам, че тези уреди са рискови, състоянието им е трагично. Ако не са спрени, работят на магия. Само в България е по този начин. У нас хората не желаят да заплащат за ремонт и поддръжка “, акцентира Маринков.

Професията на техниците става непривлекателна и има цели области в България, където оборудванията се движат на самотек и са евентуални убийци.

По калкулации на Маринков, подмяната на остарял асансьор в 8-етажен блок би коствала сред 300 и 400 лв. на човек.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР