80 млн. лв. годишно събира държавата от екотакси - къде

...
80 млн. лв. годишно събира държавата от екотакси - къде
Коментари Харесай

Къде отива екотаксата, без която не можем да регистрираме кола?

80 млн. лева годишно събира страната от " екотакси " - къде отиват парите, които притежателите на коли наложително заплащат? Съвместно следствие на Дарик радио и Euronews България за парадоксите и подозренията към така наречен екотакси.

Една наложителна такса, плащана от стотици хиляди водачи у нас, която води със себе си ред парадокси и подозрения. Това е продуктовата такса, която е по-известна измежду водачите с разговорното име " екотакса ". Тази такса е незаобиколимо изискване преди първата регистрация на транспортно средство у нас.

Предназначението ѝ е да служи за екологичното оползотворяване на транспортните средства откакто излязат от приложимост.

За въвеждането на продуктова такса се чува за пръв път през 2006г. То е препоръчано от тогавашния министър на екологията в кабинета на Сергей Станишев – Джевдет Чакъров. През 2008 година данъкът стартира последователно да се усилва според от параметрите на другите коли, от които главен е годината на произвеждане, надлежно възрастта на колата. Промяната в размера на таксата постоянно е в една тенденция – за регистрацията на старите коли се заплаща от ден на ден, а таксите за новите коли се понижават. През 2013г. се вкарват изискванията за това кой може да събира тези такси.

В взаимозависимост от това дали плащаме на държавното или на някое от частните сдружения, таксата носи друго име. За държавното дружество тя е " продуктова такса ".

 Факт е, че компаниите са регистрирани по комерсиалния указател, само че парите, които получават при събирането на тези такси, не се назовават доходи, а лицензионни хонорари върху които, съгласно закона, налозите и осигуровките са доста облекчени.

За събирането им фирмите би трябвало да получат лиценз.
В закона са разказани документите и условията, на които би трябвало да дава отговор такава компания - гаранция, стратегия, подписани контракти и така нататък - всичко е разказано по закона. Подават се тези документи, преглеждат се и се издава решение на министъра.
Светлана Божкова, шеф на " Дирекция ръководство на отпадъците и запазване на почвите ", Министерство на околната среда и водите
В началото всички мислехме, че тази по този начин наречена продуктова такса ще се употребява за екология, само че в следствие с течение на годините се оказа, че страната няма безусловно никаква изгода от нея. Доколкото разбирам, нейното предопределение е само частни компании и лица да се облагодетелстват.
Христо Христов, Асоциация на вносителите на коли

 А от отговор на екоминистерството разбираме, че частните компании са три - „ Българска Рециклираща Компания “ АД, „ Българска Организация за Автомобили “ АД и „ Ауторек “ АД. Трите компании са труднооткриваеми, а в интернет се обитават в семпли уеб сайтове, като „ Българска Организация за Автомобили “ даже няма страница.

От нито една от трите частни компании не се отзоваха на нашите предложения за изявление по тематиката.

Три са съгласно екоминистерството частните компании, имащи право да събират тази такса. Чрез депутатския питания получаваме и втори отговор, в който Министерство на околната среда и водите показва още една компания, която е получила лиценза си в края на 2022-ра година - „ Автоекопроджект ".

Тези 4 компании се водят организации по оползотворяване на излезли от приложимост МПС. В България, обаче, има една компания, която може да извършва отговорностите си самостоятелно, а не като част от тези организации. Тя се споделя „ Еуратек “ и е единствената, която отвърна по някакъв метод на нашите питания.

В отговора си те показват, че няма да имат опция да се възползват от предоставеното им от медията ни поле за изява.

А въпросите към фирмите са организационни - за размера на таксата, определянето му и по отношение на това кой има задължението да заплати таксата - производителят или купувачът на автомобила. Проблемът по последния е сериозен, безапелационни са от автомобилния отрасъл. 

 
У нас се ползва принцип, който на никое място не се ползва, а точно първият регистратор на автомобила в България - вносителя на автомобила на българския пазар заплаща тази такса. Много са несъответствията. На първо място са водещите правила - финансирането на процеса за ръководство на отпадъците. Възприетият в България принцип не подхожда нито на правилото " замърсителят заплаща ", нито на правилото за разширена отговорност на замърсителя.
Димитър Деков, юрист на Съюза на интернационалните превозвачи
Тук ние плащаме нещо преди този автомобил да излезе от приложимост и другото, което е за препускане на всевъзможен тип артикули на пазара на Европейски Съюз - производителят е задължен да включи всички разноски за разкомплектоването в цената на стоката на европейския пазар, преди да я пусне. Само в България има сходен тип екотакса, която се заплаща преди регистрация. За страдание, българските жители по този начин и не схванаха за какво я заплащат. В чужбина има ли такава по този начин? нашите наблюдения са, че в чужбина никой не заплаща тази такса, тъй като е част от цената на новия артикул.
Христо Христов, Асоциация на вносителите на коли

Моментът на определянето на отпадъка и на заплащането на таксата не съответствува с момента на основаването на отпадъка. Плаща се сега на регистрацията, когато стартира употребата на автомобила, а пък отпадъкът вероятно ще бъде основан, показва юрист Димитър Деков.

И тъкмо моментът на заплащането води със себе си неясноти и подозрения:
Приема се, че още при регистрацията автомобилът ви се трансформира в боклук, тъй като вие плащате такса за ръководство на боклук. Не се знае дали той ще остане в България или ще бъде наново изнесен, второ не се знае в кой миг ще се дерегистрира и фактически ще съставлява боклук.
Димитър Деков, юрист на Съюза на интернационалните превозвачи

Над 230 милиона лв. са събрани от продуктови такси за интервала сред 1-ви януари 2019 и 31-декември 2021-ва година, разбираме от формален документ на Народно събрание.По-голямата част от тях отиват частните компании.
Продуктовата такса се заплаща в едни павилиончета пред КАТ. Това са павилиончета на частните компании. Естествено, жителите имат право да заплащат и в ПУДООС, само че това става по банка, не се издава фактура, и лишава ден-два. В ПУДООС отиват пари единствено в случай че си платиш там. Аз съм плащал там, тъй като не желая да заплащам на частните компании.
Христо Христов, Асоциация на вносителите на коли

Дейността на частните компании, които събират приблизително сред 85 и 90 милиона лв. годишно, се управлява от Министерство на околната среда и водите само посредством подадените от самите тях одитни отчети.

Ежегодно дават одитни отчети от самостоятелни инспектори в министерството, които се преглеждат от комисии, назначени със заповед на министъра. Някакъв тип надзор се реализира като се преглеждат тези одиторски отчети, показва шефът на " Дирекция ръководство на отпадъците и запазване на почвите в Министерство на околната среда и водите Светлана Божкова

От сектора са водили и правосъдните си борби по проблема. На една инстанция Съюзът на интернационалните превозвачи даже печели делото си, само че идната анулира решението поради липса на юридически интерес. А Христо Христов от Асоциацията на вносителите отбелязва, че е повдигал тематиката и пред министри, и пред депутати, само че интерес е проявен единствено един път.

Коментар на Теодор Лазаров и Лалка Златанова от Дарик радио вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР