80 милиона литра вино от миналогодишната реколта стои на склад

...
80 милиона литра вино от миналогодишната реколта стои на склад
Коментари Харесай

Лозари и винари настояват за създаване на взаимоспомагателен фонд

80 милиона литра вино от миналогодишната годишна продукция стои на склад в избите на българските производители. Кризата в сектора принуди лозари и винари да изискат основаването на взаимоспомагателен фонд сред бранша и Министерството на земеделието.

"Продажбите на някои мазета паднаха до 80%, приказвам за дребни бутикови мазета, огромните предприятия сред 20 - 25% ", сподели Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара.

Произведеното и непродадено вино тежи и върху бранша на гроздопроизводителите. Винените сортове не се купуват, а цената им през последните години е паднала с до 40%. Затова от сектора се надяват изкупната цена на гроздето в идната акция да бъде сред 70 и 80 стотинки за кг.

"Неприятното е това, че ножицата сред разноски и доходи все по-бързо се уголемява и към този момент не можем да събираме средства да отглеждаме идната годишна продукция ", изясни Младен Върбанов, производител от Поморие.

В същото време площите с винени сортове у нас понижават всяка година и сега са се свили до 300 000 декара. Затова лозари и винари желаят да се сътвори взаимоспомагателен фонд, който да подсигурява оцеляването на бизнеса.

"Когато да вземем за пример едно семейство отглежда избрани декари и има някакъв рандеман, който съумява пазарно да осъществя, в случай че този рандеман не подсигурява минимални приходи, това се дофинансира от страна на този фонд ", сподели доктор Петьо Бошнаков от Национално съдружие на българските лозари.

Модел за обществена отплата с държавни средства към този момент е основан в редица европейски страни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР