80-годишният юбилей на проф. Борис Парашкевов стана повод за гостуването

...
80-годишният юбилей на проф. Борис Парашкевов стана повод за гостуването
Коментари Харесай

Проф. Борис Парашкевов – колекционерът на думи

80-годишният празник на проф. Борис Парашкевов стана мотив за гостуването му в студиото на „ Артефир “. Колкото и да е мъчно толкоз нескончаем и деен креативен път да се побере в един диалог, опитахме се да хвърлим взор към миналите десетилетия на преводача, преподавателя, учения, езиковеда, доктора по философия, създателя на речници и лексикони, на голям брой научни и известни изявления.
Проф. Парашкевов е и радушен събеседник в предаването „ За думите “ по стратегия „ Христо Ботев “. Пълният лист с награди, получени от него би заел доста редове, само че наложително е да отбележим: Годишна премия на Съюза на преводачите в България за превода на „ Синухе Египтянина “, Отличителен знак „ Калевала ” на финландското министерство на културата за превода на романа „ Синухе Египтянина ”, Хумболтова премия за разпространение на германистиката в Югоизточна Европа, Национална премия „ Христо Г. Данов “ за превода на „ Песен за нибелунгите “, Почетен знак на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ със синя лента.
Как се овладява подобен голям размер познания, по какъв начин се ползват и доразвиват, от къде идва пристрастеността към лексикологията, към немски и фински, към родния език – чуйте в изявлението, което направихме в студиото на „ Артефир “ преди креативната вечер в чест на проф. Парашкевов, проведена от Съюза на преводачите в България в Гьоте институт във връзка изключителните му заслуги за развиването на германистиката у нас и неговата 80-годишнина.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР