80-годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна измама

...
80-годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна измама
Коментари Харесай

Пенсионерка изгоря с близо 45 000 лв.

80-годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна машинация с близо 45 000 лв..

Това оповестиха от ОДМВР-Шумен.

Криминалистите работят по определяне на причинителя на закононарушението и неговия помощник.

Около 13.30 часа на 16 май на стационарен телефон позвънил чужд мъж, който се показал с имената Николай Кръстев. Казал, че е служител на реда. Той обяснил на дамата, че на територията на града се организира акция за залавяне на измамници.

В интервенцията с изключение на служители на реда взела участие и прокуратурата, кметът и екип на телевизия, който щял да снима задържането им. Мнимият служител на реда съобщил на старата жена, че телефонният номер е открит в бележник на арестувани към този момент измамници, само че някои от съумели да избягат.

Помолил дамата да спомага за залавянето им. Обещал, че при сполучлива акция в символ на признателност ще получи доживотно нарастване на пенсията.

Оставил телефон за връзка - 08112. След като завършил диалога с нея, 80-годишната жена пробвала да се обади на този номер, само че не съумяла.

Малко по-късно се обадил чужд мъж, който споделил, че по най-бързия метод би трябвало да откри 20 000 лв. и да ги съобщи, с цел да не се случи най-лошото с нея и околните. След отправените закани и закани последвало ново позвъняване от мнимия служител на реда.

Дал инструкции на пенсионерката да прибере незабавно всички налични пари в торба и да ги скрие във фризера. Там по думите му нямало да бъдат открити от мъжете, които я заплашват. Обяснили, че имат устройства, с които търсят пари и злато. Затова, в случай че имала и златни украшения било добре да ги постави в торбата при парите.

В резултат на многократни позвънявания и диалози получила инструкции да изнесе торбата с парите пред дома си и да я остави на входната врата. Жената взела всички нейни и на околните си спестявания. Сумата наброявала общо 44 800 лв. и златни украшения.

Оставила ги пред входната врата и се прибрала вкъщи да чака задържането на измамниците. Последвало ново позвъняване, в което „ служител на реда Николай Кръстев “ й споделил да направи лист на всички движимости и мебели в жилището. Целта на измамниците била да ангажират вниманието на дамата, с цел да не излиза от вкъщи си.

След дълго писане дамата се обадила на околните си по телефона, и ги предизвестила да не се прибират вкъщи до момента в който не задържат лъжливата група. Успокоила ги, че към тях има полиция.

Малко след 17 часа схванала, че била излъгана. Установила, че в нито един от диалозите не е говорила с служител на реда.

Разпитана е в полицейското ръководство в Шумен. Уведомен е прокурор от РП- Шумен. Образувано е досъдебно произвеждане по случая
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР