80 години затвор заплашват българин, арестуван в Гърция. Той е

...
80 години затвор заплашват българин, арестуван в Гърция. Той е
Коментари Харесай

80 г. затвор в САЩ: Изпращал ли е българин незаконно електронни чипове в Русия?

80 години затвор заплашват българин, задържан в Гърция. Той е преследван от американските управляващи. Вашингтон желае нашият съотечественик да бъде екстрадиран по обвинявания, че изпращал нелегално сензитивна електроника в Русия. Техниката е открита в България.

Милан Димитров е задържан от полицията в Гърция през декември след заповед на Съединени американски щати. Разследване на ФБР твърди, че Димитров дружно с татко му са изпратили специфични електронни чипове в Русия. Арестуваният приказва по телефона в ефира на bTV от гръцкия затвор.

" Самите американци към гръцкия съд, който изиска доказателства, че тези неща са изпратени в Русия, те изпратиха отговори, че нямат доказателства, само че все пак желаят екстрадицията ми. Напълно позволявам това – да се разиграе агитационен цирк " заловихме страшните шпиони с невероятни технологии, а след това не бяхме прави ", сподели Милан Димитров.

Българинът е упрекнат в пране на пари, скрит план, в нарушавания на разпоредбите за надзор върху износа и в подаване на погрешна информация към американските управляващи.

" За всяко от четирите обвинявания до 20 години затвор - общо 80 години ", сподели Милан Димитров.

Милан Димитров и татко му Димитър Димитров са упрекнати, че са се сдобили със устойчиви на радиация чипове от компания в Тексас и са ги изпратили в Русия.

" Те споделят, че нашата компания е получила над 1 млн. $, с цел да закупи въпросните машини и ги е изнесла в Русия. Тези машини костват 53 605 $ ", изясни Милан Димитров.

Американските прокурори настояват, че чиповете rad-hard са били доставени от компания в Тексас, само че изпратени до Русия посредством компания в България, с цел да се избегне експортното законодателство на Съединени американски щати. Въпросните пластини обаче се намират в дребна фамилна лаборатория в София, описа пред bTV братът на арестувания.

" Това са полупроводникови пластини. Имат серийни номера, имаме експертиза от движимости лица – четири пъти потвърждаваме, че пластините са тук. Купихме шест бройки, платихме към 600 000 $ ", сподели Александър Димитров.

По думите му чиповете се употребяват и за перални машини, и за смарт телефони.

Милан е задържан, откакто е разгласен за търсене от Интерпол. Той твърди, че е почтен и че не е направил закононарушение.

" Настоявам за правдивост – България да се свърже с американските управляващи и да ги попита що за безобразия са това ", съобщи Милан Димитров.

По случая е упрекнат и съветски предприемач Илиас Сабиров. Американските управляващи настояват, че Сабиров е получил закалените чипове.

Обясняват, че тези неща служат за нуклеарния спусък на Иран, Пакистан, служат ли?

Александър Димитров: Представяте ли си да служат, това са елементарни памети -електронни съставни елементи.

Прокурорите в Тексас настояват, че чиповете са особено направени, с цел да са устойчиви на радиация и рискови температури и че са сериозно значими съставни елементи в производството на ракети и военни спътници. Българите отхвърлят това.

" Това е един холивудски сюжет. Ние сме търгували с Русия и сме доста комфортен детайл, тъй като от нашата компания нищо не зависи ", сподели Александър Димитров.

По делото за екстрадиция от Министерството на външните работи ни дадоха отговор: " Преценката за оповестяване на разположение за интернационално търсене, както и за съществуването на данни за осъществено закононарушение, обосноваващо интернационалното търсене на лицето, са напълно от подготвеност на органите на съответната страна, в тази ситуация на Съединени американски щати. Съдът в Гърция все още е само способен да се произнесе по съществото на молбата за екстрадиция на Милан Димитров. "

От външното министерство споделиха, че Милан Димитров и фамилията му не са търсили дипломатите ни в Солун за подпомагане.

Във висшата касационна прокуратура не са получавали информация за екстрадиция на Милан Димитров. Задържаният българин насочи молба към българската страна: " Аз съм почтен и се намирам в пандиза към този момент четири месеца и половина, на мен ми се разсипва животът. "

Очаква се решението за екстрадиция на Върховния съд в Гърция, процесът е плануван за 1 септември.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР