80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5

...
80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5
Коментари Харесай

България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19

80 640 дози от новата ваксина против подвариант XBB 1.5 на Омикрон, към този момент са доставени в България, оповестиха от Министерството на здравеопазването.Прилагането им стартира от 27.09.2023 г. Ваксините са предопределени за лица от 12 години нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната. В началото на идната седмица е планувана и доставка на ваксини за деца сред 6 месеца и 11 години в склада на " Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, които също ще се дават на РЗИ.

Междувременно министърът на опазването на здравето утвърди рекомендациите на Националния експертен съвет по имунизации за имунизация против COVID-19 през идния есеннo-зимен сезон.

Същата се предлага за:

- Лица на възраст на и над 60 години ;

- Лица с хронични болести (напр. диабет, сърдечни болести, белодробни болести и др.), без значение от възрастта;

- Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), включително имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

- Бременни жени;

- Медицински персонал;

- Потребители и личен състав на обществени институции.

Вариантна ваксина против COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило предпочитание да бъде имунизирано, което не попада в посочените групи. Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, без значение дали са имунизирани досега или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 година, при които, в случай че не са преболедували или имунизирани досега, се ваксинират с три дози.

При лицата от посочените нагоре групи Националният експертен съвет предлага и използването на ваксина против сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде сложена по едно и също време с имунизацията против COVID-19, като двете ваксини се инжектират на разнообразни места. Възможно е имунизациите да бъдат сложени и поотделно, при две обособени визити при лекаря, като в този случай не е належащо да се съблюдава избрана последователност, както и закрепен период сред двете ваксини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР